Реклама / Ads
19| 3304 |28.01.2022 НОВИНИ

Лукашенко обеща да се бие за Русия, ако я нападнат

.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко обеща да помогне на Русия, ако бъде нападната. Държавният глава бе категоричен, че Минск ще участва в бойни действия на страната на Москва, ако се наложи.
 

"Повсеместно и навсякъде се повишава до критични стойности нивото на агресия. Езикът на омразата и призивната реторика са станали норма. Големите ядрени държави се опитват да прокарат нов режим на договорености, осъзнавайки, че трета световна война планетата няма да може да преживее", заявява Лукашенко в свое обръщение към парламента и народа, цитирано от "Новости".

 

Позицията на беларуския президент не е изненада. Владимир Путин и Александър Лукашенко са верни съюзници, а руският президент застана на страната на Минск при опасенията от ескалация на напрежението по границата с Полша заради мигрантския натиск. Путин подкрепи Лукашенко и въпреки яростните многохилядни протести в Беларус след президентските избори, които бяха спечелени от Лукашенко с 80% от гласовете. Смята се, че резултатите са били манипулирани с цел той да затвърди диктатурата си. 

 

Спрямо Беларус има и военна помощ от Русия. Вчера изтребители Су-35 бяха преместени от Далечния изток на територията на Беларус за обявените от руското министерство на отбраната учения "Съюзна решимост - 2022". В учението ще се включат и руски военни подразделения от Амурска област.

 

Президентът констатира, че компромис все още не е намерен, а в момента стъпка по стъпка се решава съдбата на човечеството: или нови договорености между световните сили, или война.


Лукашенко успокоява, че в случай на нападение над Беларус, в страната ще дойдат стотици хиляди руски войски. Добавя и втори момент, не по-малко важен - "ако нашият съюзник Русия бъде директно атакуван, и Беларус ще участва".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 4921 |27.01.2022 Политологът Хр. Панчугов: Извинихме ли се на Русия, че сме в НАТО?! . 19| 4070 |26.01.2022 Митов захапа Петков: Нямал позиция за напрежението НАТО-Русия, думите му – „глупост“ и „щуротия“ . 18| 3536 |25.01.2022 България и РСМ подписаха три меморандума. Ковачевски обеща да включи българите в македонската Конституция . 2| 2871 |25.01.2022 Ковачевски и Петков си обещаха резултати в началото на съвместното заседание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads