Реклама / Ads
0| 4762 |24.07.2015 НОВИНИ

Гл. комисар Н. Николов: Причина за пожара в Рила е човешка намеса

.
Николай Николов
Причина за пожара в Рила е човешка намеса, заяви директорът на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов в интервю за БНР.
 

 „За мен е 100% сигурно, че е човешка намеса. Дали тази намеса е тази прословута наша небрежност, дали сме се стремили бързо да прикриваме някои наши следи, но така или иначе докладваха ми, че са намерили огнища, където е пален огън, но това е работа на колегите от полицията". Николов обясни, че теренът е изключително труднодостъпен и ситуацията е сложна: „Тежка е ситуацията: приблизително 50 дка в изключително труднодостъпна местност, пеша до там се ходи около 2,5 часа. Пожарът продължава да се разпространява в алпийската част, съвсем малко е обхванало от горския фонд.

 

За радост и хеликоптерът, който се включи и следобед, работи изключително ефективно. Утре се надявам пак да продължим със същата организация, ако е възможно и двата хеликоптера едновременно да ги включваме в гасенето. Изключително тежък е теренът. Смятам, че това, което е необходимо, което можем да направим, вече го правим. Областният щаб работи, всички помагат, полицаи, утре ще включим и военни доброволци, хора от природния парк, държавното лесничейство. Помагат много". Николов посочи, че заради трудния терен евентуалните доброволци трябва да са добре подготвени: „При такава ситуация винаги има необходимост от още хора, обаче от доброволци, неподготвени за този терен - по-скоро не. Опасно е за техния живот.

 

Към края на деня ще направим официално обръщение какво предстои утре, какво очакваме от кмета, от Областната управа, така че утре да можем да работим още по-ефективно". Военният хеликоптер, участвал в гасенето, за който се появиха информации, че е бил повреден, е имал нужда от техническо обслужване, обясни той: „Не повреден, по-скоро имаше необходимост от техническо обслужване, поради което изпратиха втори херикоптер от авиобазата. Утре се надявам пак да продължим със същата организация, този път обаче, ако е възможно и двата хеликоптера едновременно да ги включваме в гасенето". Всички други пожари са под контрол, няма риск за тяхното разрастване, отбеляза директорът на НСПБЗН.

 

Не е имало инцидент с хеликоптер от състава на авиобаза Крумово, междувременно от  Министерството на отбраната. По време на полета е установено отклонение от нормалния режим, в следствие на високата температура от пожара. Машината се е завърнала в авиобаза Крумово, където му е направен веднага технически преглед. Хеликоптерът вече е в готовност да се включи отново в погасяването на пожара, докато времето го позволява.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12184 |07.07.2015 На вниманието на Бъчварова! И СОБТ също бият зверски без причина . 0| 7604 |28.06.2015 Симеон Николов: САЩ настояват за актуализиране на ядрената доктрина . 0| 4815 |26.06.2015 Салмонела е причината за отравянето на децата в Кичево . 0| 4756 |22.06.2015 Велчев: Няма причина Русия да налее огромна сума в Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads