Реклама / Ads
5| 5298 |01.05.2017 НОВИНИ

Комисията за защита на потребителите: Лъжат ви с промоции в интернет

.
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на търговци с онлайн магазини да подвеждат клиентите си за цените и наличностите на промоционални артикули. Това съобщиха от пресцентъра на КЗП.
 

Контролният орган е установил, че след извършена от потребителя и потвърдена от търговеца поръчка се оказва, че стоката липсва, може да бъде закупена на анонсираната цена само в комплект с друга или е значително по-скъпа.


Проверката във връзка с единия от казусите е по повод жалба на потребител, на който е отказана продажбата на монитор в промоция от сайта на търговската верига „Зора” („ЗОРА – М.М.С” ООД). Клиентът е заявил желания от него модел и е получил писмено потвърждение от търговеца, че поръчката е „успешно обработена и очаква транспортиране до посочения адрес за доставка”. 14 дни по-късно е информиран по телефона, че избраният от него продукт не може да му бъде доставен поради изчерпана наличност. Търговецът разчита на това, че потребителят може да избере алтернативен артикул, с което на практика би реализирал непланирана покупка.


Друга забранена от КЗП нелоялна практика е на специализирания магазин за инструменти https://instrumentistart.com/, който е направил опит да продаде промоционална стока на по-висока от обявената на сайта цена. Четири дни след потвърждаване на направена от клиент поръчка на моторна коса на стойност 376 лв., търговецът го информира чрез електронната поща, че производителят е променил цената на 439 лв. и отправя запитване има ли интерес да закупи артикула при новите финансови условия.

 

Целта е потребителят да бъде подтикнат да потвърди своя избор, с което на практика дава съгласието си за покупка при по-неизгодни за него условия спрямо тези при вземане на решението му за покупка.
Обявяването на цена от 0.00 лв. на сноуборд автомати с цел впоследствие да бъдат продадени в комплект със самата дъска при уж преференциални условия, е друга забранена от КЗП нелоялна практика. Схемата е реализирана от „АЛПИН ТЕХНО СПОРТ” ЕООД и се изразява в следното. На сайта https://www.alpinsport-bg.com е проведена промоционална кампания, при която борд автомати са били предлагани на цена от 0.00 лв.

 

След като потребителят изпрати заявка за даден модел, търговецът потвърждава поръчката и цената именно от 0.00 лв. Едва впоследствие чрез телефонно обаждане клиентът бива уведомен, че борд автоматът може да бъде закупен за 0.00 лв. само в комплект със сноуборд. Така на практика той е поставен пред избора да се откаже от поръчката си или да закупи и друг продукт, за да се възползва от промоцията, чиито условия не са известни от самото начало.

 

От КЗП съветват потребителите:
- Настоявайте да Ви продадат избраната от Вас стока при обявените условия;
- Не позволявайте да Ви убедят да закупите алтернативен продукт, без да се уверите в неговите качества;
- При покупка на стоки в комплект с обещание за отстъпка е добре да знаете цените на всяка от тях.

Комисията за защита на потребителите отправя следните препоръки към търговците:
- При провеждане на промоции следете наличностите на стоките и актуализирайте своевременно електронния си магазин;

- Обновявайте информацията на сайта си при изчерпване на количествата и ново зареждане, когато това ще доведе до повишаване на цената за потребителите;
- Информирайте предварително клиентите си за всички условия, при които биха могли да се възползват от анонсирана промоционална оферта. Това важи и за случаите, в които се изисква закупуването на няколко продукта в комплект, за да бъде получена дадена отстъпка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4292 |28.04.2017 Саудитска Арабия ще ни учи как да защитаваме правата на жените . 7| 11374 |24.04.2017 Сашо Дончев се защитава, за да избегне съдбата на КТБ . 0| 3644 |29.03.2017 Омбудсманът свиква форум в защита на служители от недобросъвестни работодатели . 0| 3657 |21.03.2017 Бургазлии скочиха в защита на митничарите, обвинени от Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads