Реклама / Ads
104| 8941 |24.01.2012 НОВИНИ

Комунистите в България: Никога срещу Русия!

.
Костадин Чакъров
Изборите в Русия и някои тревожни тенденции в двустранните отношения между Република България и Руската федерация бе темата на днешната пресконференция на Съюза на комунистите в България (СКБ).
 

 

В официално изложената позиция на Централния комитет на СКБ се казва, че Съюзът на комунистите в България настоява управляващите, независимо от партийната им принадлежност, да формулират ясно и категорично послание в държавен акт, че Русия е стратегически партньор на България.

От съюза искат още българските евродепутати да внесат предложение за създаване на Комисия за международно сътрудничество на страните в Черноморско-каспийския регион със седалище във Варна с цел да се работи за бъдещите досъседските отношения.

 

Във връзка с приемането на Русия в Световната търговска организация правителството да започне възобновяването на преговорите с руските партньори за възстановяване на двустранните отношения в традиционните области – хранително-вкусова промишленост и търговия, фармацевтика, медицинско оборудване, дърводобив и дървопреработване, химическа и нефто-химическа промишленост, транспорт и съобщения, туризъм и други, се казва още в позицията на СКБ.

Позицията на Съюза на комунистите в България е направена на базата на сериозен исторически анализ на Русия преди и днес перестройката, и общата историческа съдба, която имаме, казва председателят на СКБ Костадин Чакъров.

 

От гледна точка на случващото се днес в Русия и света, считам, че алчността и високомерието на политиците, които управляват света след разпадането на Съветския съюз, погребаха ефективната източна политика спрямо Русия и бившите социалистически страни. Защото Русия не е просто една от националните държави. Това е народ със собствен начин на живот, специфична история, култура и цивилизационна идентичност. Дълбоко греши този, който смята, че цивилизацията свършва там, където започват границите на Русия.

 

Чакъров смята още, че съвременната политическа мисъл не бива да допусне в Русия да заработи комплексът за свещена война. И ако Европа и САЩ  допуснат да влязат в такъв конфликт, няма да могат да излязат.

 

Комунистите в България са убедени, че в България трябва добре да  помним уроците от ХХ век, когато бяхме противници в две Световни войни срещу Русия и от това загубихме огромни територии и население. Сега загубихме жизнено важни руски енергийни и пазарни позиции, което не е в интерес нито в интерес на българското общество, нито в интерес на стабилността на българската държава.

   

Българските политически партии и дейци, които търсят конфронтация, трябва да помнят суровите уроци на историята. Тук не става дума за православие и русофилство. Става дума за портфейла, имота и богатството на българина. Жизнено важно за просперитета ни, като народ и държава е да преодолеем „институционалните” си комплекси, че като членове на Европейския съвет и НАТО трябва да търсим враждебност и конфронтация с Русия, категоричен е Чакъров.

 

Той е убеден, че опита да закачим „вагона” си на „влака” на „богатия” Запад, за сметка на конфронтация с Русия, не е политика, а самоизмама, която може да има трагични последици.

   

Ето защо, посланието на Съюза на комунистите в България е - Никога срещу Русия. Необходим е диалог от позициите на партньорство и уважение, за да се придържаме към баланс на интереси, а не към баланс на сили, апелира Чакъров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 139| 7545 |23.01.2012 Сини и червени скочиха срещу Цветанов, искат оставката му . 14| 7396 |23.01.2012 "Поемни лица" спъват делото срещу "Наглите" . 5| 5460 |23.01.2012 Тръгва делото срещу цар Киро . 91| 7255 |21.01.2012 Б. Борисов: Синдикатите да проведат една стачка срещу Ковачки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads