Реклама / Ads
49| 7457 |17.05.2010 НОВИНИ

Константин Пенчев поиска съдебен ДАНС

.
Константин Пенчев
Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев призна, че го е срам от петимата висши съдии, които са парадирали, че живеят в Приморско и са придобили имоти като крайно нуждаещи се. Това той направи в сутрешното студио на БиТиВи.
 
„Цялата схема е абсурдна, аз вече не знам към кого да се обърна. Всички съдии са потресени, но аз мога да уволня само чистачка и тя може да ме съди. Лично за мен това е едно безобразие”, каза Пенчев. Според него прокуратурата се е самосезирала и вече прави проверки по случая. Председателят на ВАС попита дали няма и други магистрати в други градовe, които са се облажили по подобен начин.
Пенчев бе категоричен, че те могат да бъдат отстранени, но първо трябва да им се образува производство. Той се усъмни, че и кмета по място е замесен в далаверата и че има полза от случилото се.

„Ние никога не сме правили проверка на моралните качества. Как трябва да се измерят те – това е големият спор. Да кажем, че в конкретна служба не ни интересуват тези неща, това означава, че си затваряме очите”, категоричен бе Пенчев.

Според него Красьо Черния е една искра, а има много такива като него, а тази искра още не е изгаснала.

Пенчев не отрича идеята за специализирания съд, но той е от страната на разумните и пита има ли достатъчно дела за този съд, какви са точните интереси на тази инстанция и какво ще върши той? България е малка държава и тези неща могат да се хванат и без специални разузнавателни средства, смята магистратът.

Не искам полицаи да ровят в досиетата на съдиите, но искам съдиите да са чисти, посочи Пенчев пред висши магистрати, министъра на правосъдието, председателя на парламента и експерти по време на кръгла меса за стратегията за реформа в съдебната система, която се провежда в парламента. Той призова да се създаде съдебен ДАНС.

Frognews.bg припомня, че магистратските деца се сдобиват с апетитните имоти по еднаква схема - правят адресна регистрация в Приморско, кандидатстват пред общината като “крайно нуждаещи се”, без покрив и получават право на строеж на символични цени, но пък парцелите са все до морето. Изключение от “детското” правило е майката на Андрей Икономов. Първа бе “разкрита” младшата съдийка Деница Урумова, получила 469 кв. м край морето срещу 1829 лв. през 2007 г., т. г. е започнала строеж на жилищна сграда с апартаменти. Баща й Николай Урумов е шеф на отделението във ВАС, което гледа делата за държавна и общинска собственост.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4850 |12.05.2010 ГЕРБ отсвири кмета на Г. Оряховица и поиска оставката му . 8| 4731 |21.04.2010 К. Пенчев: ВСС трябва да работи като тел. 112 . 1| 4990 |19.04.2010 Йордан Лечков поиска отвод на съда . 1| 4251 |23.03.2010 Константин Пенчев: Няма конфликт съд-МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads