Реклама / Ads
1| 3823 |05.08.2021 НОВИНИ

Конституционалист: КС ще изчисти неяснотите може ли правосъдния министър да иска отстраняване на Гешев

.
Конституционният съд ще изчисти неяснотите по въпроса за това кой има право да иска прекратяване мандата на тримата големи в съдебната система - главния прокурор и председателите на върховните съдилища. Правосъдният министър по закон може да прави предложения за кандидатури. Процедурата за отстраняване е същата.
 

Това заяви пред Българското национално радио експертът по конституционно право Симона Велева. 

 

Повод за думите й е решението на изпълнителната власт да попита Конституционния съд има ли право правосъдният министър да поиска освобождаването на обвинител №1. Искането за тълкуване бе внесено от служебния министър Янаки Стоилов. Той пита допустимо ли е подобно искане. 

 

ФрогНюз припомня, че темата влезе във Висшия съдебен съвет, където именно Янаки Стоилов внесе искане за стартиране на процедура за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор. Кадровиците обаче отказаха да разгледат внесеното искане по същество. 

 

Според Симона Велева няма нужда от промени в конституцията. По думите й основният закон е претърпял много промени, особено в частта “съдебна реформа”. Въпросът пък се повдига периодично, а в момента също е на дневен ред. Ако се правят промени, те трябва да са много малко и да са направени прецизно, обясни Велева. 

 

“2015 година се прие една разпоредба в Конституцията, която урежда правомощията на министъра на правосъдието. Той наред с други неща, може да прави предложения за назначаване, повишаване или понижаване, преместване, освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи. 2016 година на база на тези промени е промени и законът за съдебната власт, като се уреди процедурата за избор на тримата големи и съответно процедурата за тяхното освобождаване. Законът за съдебната власт предвижда, че предложения за кандидатури за тримата големи - главен прокурор и председателите на двете съдилища не по-малко от трима от членовете на съответната колегия, както и  министърът на правосъдието. Процедурата за отстраняване е като тази по назначаване и има много сериозна логика в това,  затова аз подкрепям разбирането, че процедурата е огледална, защото министърът на правосъдието въобще в конституционната рамка има много специфична роля. Той председателства заседанията на ВСС и той е връзката между изпълнителната и съдебната власт”, обясни конституционният експерт.

 

Според Велева конституцията предвижда разделение на властите, според което “власт - власт възпира”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3610 |30.06.2021 Душана Здравкова: Съдебната система трябва да си изчисти къщичката . 2| 3137 |05.05.2021 Конституционалист: Парламентът ще бъде разпуснат в петък . 28| 4518 |25.04.2021 Надежда Нейнски: Трябва да изчистим името си от скандала в Чехия . 20| 4115 |14.04.2021 Като един Сизиф - с тази илюзия през 10 години избираме един голям нов да изчисти предишния голям нов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads