Реклама / Ads
3| 3584 |15.03.2020 НОВИНИ

Консулите ни помагат на българските шофьори на италиано-словенската границ

.
Ситуацията с преминаването на границите в редица европейски страни, включително в посока България, остава тежка заради превантивните мерки, взети от различни страни, съобщават от МВнР.
 

Генералният ни консул в Милано Таня Димитрова и консулът ни в Любляна Георги Сусанин предприемат мерки, за да окажат съдействие на изпитващи затруднения български шофьори на товарни автомобили, блокирани на италианско-словенската граница. Те не успяват да преминат границата със Словения заради въведените ограничителни мерки за превенция на разпространението на коронавируса.

 

Консулът ни в Словения в момента е на границата с Италия и работи със словенските власти за пропускането на българските камиони. Той е разговарял с началника на полицията на ГКПП Сежана – Фернети, който го е уверил, че всеки момент очаква да пристигне писмена заповед, след което ще започне организацията по изтеглянето на българските камиони.

 

Георги Сусанин посети и другия граничен пункт между Италия и Словения -  Нова Горица, на който има блокирани български шофьори и ги е снабдил с храна и вода.

Генералното ни консулство в Милано е във връзка с Гражданска защита на област Фриули-Венеция Джулия за осигуряване на вода, храна и химически тоалетни за българите на италианско-словенската граница.

 

При необходимост българските граждани могат да се свържат с генералния консул в Милано Таня Димитрова на телефон: +39 342 630 72 44, а с консула в Словения Георги Сусанин на телефон: +386 51 357 042.

 

На 14 март вечерта в Словения бяха сформирани 4 конвоя от тежкотоварни камиони с българска регистрация. По данни на посолството в Любляна всички те са преминали през италианско-словенската граница и словенско-хърватската граница. Девет камиона вече са пристигнали в България, а други 14 се намират на територията на Сърбия и наближават българската граница.

 

Границата на Словения и Унгария е затворена от унгарска страна, като моторните превозни средства биват връщани в Словения. Границата на Словения с Хърватия е затворена за леки автомобили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 12874 |15.03.2020 Лекари-доброволци: Специализанти се връщат в България, за да помагат . 10| 3703 |08.03.2020 Цвета Караянчева: Българските институции действат адекватно . 6| 4987 |02.03.2020 Социологът Б. Димитрова: Българските институции реагират адекватно само при кризи . 17| 4964 |18.02.2020 Караянчева: Машинното гласуване ще затрудни много българските граждани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads