Реклама / Ads
8| 4535 |27.11.2019 НОВИНИ

Координационният център на НАТО във Варна укрепва съюзната ни мощ

.
Източник: USA.Navy
Военноморският координационен център на НАТО във Варна ще има аналитични и информационни функции, смята министърът на отбраната Красимир Карачаканов. След руската агресия в Крим през 2014 г. Алиансът създава подобни командни центрове по целия югоизточен фланг.
 

Военноморският координационен център на НАТО ще бъде реазположен в Пункта за базиране на ВМС във Варна. Ще събира и анализира информация за съюзниците и ще координира ученията им, предаде БНТ.

 

„Ние го искаме в конкуренция с Румъния и Турция. Този център не представлява военноморска база и няма да изисква струпване на допълнително оръжие”, твърди военният министър Каракачанов.

 

Координационният център във Варна ще бъде подчинен на Обединеното военноморско командване на НАТО в Нортууд.

 

 „Ще бъдат координирани дейностите по Адаптираното предно разполагане на силите на НАТО във връзка с решенията от 2014 г., тъй като има засилена военноморска активност и от страна на Русия, и от страна на НАТО, и на двустранна основа. Това ще позволи да бъде намален рискът от инциденти и в същото време да бъде повишена степента на осведоменост и на защита на нашите интереси в Черно море”, обясни Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната през 2014 г.

 

След анексията на Крим НАТО започна най-голямото подсилване на колективната отбрана след края на Студената война с акцент към Източния фланг.

 

През 2016 г. бе създадено Засиленото предно присъствие с четири батальонни бойни групи в балтийските републики и Полша.

 

НАТО създаде и Адаптирано предно присъствие, което  е втора, паралелна инициатива, в Румъния, България и Турция. Адаптираното предно присъствие означава: създаване на многонационална бригада от 5 000 души в Румъния и повече кораби и учения на НАТО в Черно море под командването на многонационалната дивизия "Югоизток" с участието на Украйна и Грузия. Целта: да се засили отбранителната и сдържаща позиция на НАТО по югоизточния фланг.

 

 „Черноморският регион е важен за НАТО. Там имаме три крайбрежни страни: Румъния, България и Турция и две партньорски държави - Грузия и Украйна. През последните няколко години НАТО увеличи присъствието си в Черно море. През април приехме пакет от мерки за черноморския басейн: повече учения и обмен на информация”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

В България вече е изграден Оперативен център за морски суверенитет, който е част от Бреговата радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница "Екран", но той е двустранен със САЩ.

 

Военноморският във Варна ще бъде създаден по линия на НАТО. Съгласно Конвенцията от Монтрьо, кораби на съюзнически нечерноморски държави не могат да присъстват повече от 21 дни в Черно море.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4424 |27.11.2019 Хайко Маас против Макрон: НАТО е жив - от главата до петите . 11| 4419 |27.11.2019 Томислав Дончев: Във Варна ще има координационен център с изцяло отбранителна дейност . 7| 4653 |26.11.2019 Турция отказва да подкрепи план на НАТО за отбраната на Прибалтика и Полша . 3| 5978 |25.11.2019 Христофор Караджов: България държи 60-70% от експорта на ”нестандартно въоръжение” в НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads