Реклама / Ads
59| 6272 |31.08.2010 НОВИНИ

Ив. Костов: Реформите са дърпане на дявола за опашката

.
Иван Костов
Догодина идват избори и имаме опасения, че никой няма да иска да дърпа дявола за опашката за реформи; върху направения градеж трябва да се прави нещо ново, поиска Костов и каза, че от 2001 г. никой не е продължил да реформира.
 

Миналата година са събрани ДДС и акциз със 17% повече от тази година, обяви по НТВ лидерът на ДСБ Иван Костов. Защо при същите доходи се събират по‒малко данъци, попита той. Правителството на тройната коалиция управляваше при по‒благоприятна конюнктура: и световна, и вътрешна, за което не обвиняваме ГЕРБ., каза Костов и добави, че сините искат, ако се разваля времето, да вземем чадър. Има диалог, съобщи лидерът на ДСБ и добави, че ще видим дали има и чуваемост. За правителството по‒важно е какво прави, а не какво чува, уточни той.

Появи се прекомерен дефицит вътре в пенсиите, което означава, че там ще се отвори дупка, коментира още Иван Костов. Това трябва да се чуе в НС с целия авторитет на НОИ, добави той и поиска да се чуе и НЗОК. Болниците формират огромни дефицити ‒ заявяват поръчки, получават доставки и не се разплащат. Костов даде за пример Пловдивската болници, която сама не била разплатила 40 млн. Така се формират грамадни задължения на държавата, изчисли тъмносиният лидер. Той считал, че БЛС се фокусирал изцяло само върху своите интереси, а големият приоритет било здравето на хората.

Във времена на големи промени политиката е непрекъсната реформа, адаптация към променящите се общи условия. Когато са големи преобразуванията, трябва повече време. У нас често се прилагат повече палиативни мерки, вместо реформи. След 2001 г. 9 години никой не е продължил по стъпките на реформите, защото те са непопулярни. Догодина идват избори и имаме опасения, че никой няма да иска да дърпа дявола за опашката с реформи. Досега всички започват отначало, не виждат направеното, а истинската реформа е надграждане на вече свършени неща, обяви Костов и даде за пример пристанищата. Б. Борисов казал, че там за 20 г. нищо не било свършено, но това не било така, репликира Костов и даде примери за обратното: триъгълник от фериботове, пристанище Бургас и т.н. Това е типичната черта на управленията, които не са реформаторски по принцип, а са популистки, коментира Костов и поиска върху направения градеж да се направи нещо ново.

Сидеров да отговори вярно ли е и ако е вярно да даде някакви обяснения, каза Костов по повод обвинението, че Волен Сидеров е бил разследван за изнудване и през 1984 г., а следствието е приключило с обвинително постановление и препоръка материалите да се предадат на прокуратурата за започване на съдебно дело. Г‒н Атанасов изнесе тази информация, а Костов каза, че след като генералът я е получил, не може да не бие камбаната, защото имал съвест и чест на бивш служител на НСС. Какъв компромат е истината, попита накрая Костов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 5841 |21.07.2010 Ив. Костов: Не съм се издигал за президент, но трябва да се поема отговорност . 8| 5427 |20.07.2010 ЕК ни хвали за реформите, поставя България пред Румъния . 21| 5216 |16.07.2010 Костов: Лобисти губят времето на премиера . 27| 5221 |05.07.2010 Костов: Управлението няма смелост и компетентност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads