Реклама / Ads
7| 5460 |01.12.2012 НОВИНИ

Д. Ковачева: 7-годишен мандат е много

.
Диана Ковачева
Мандатът на главния прокурор трябва да се намали, заяви министър Диана Ковачева. Според нея първият обвинител в държавата трябва да обитава големия кабинет на последния етаж в Съдебната палата не за седем, а за пет години.
 

Ковачева коментира подбора за избор на нов главен прокурор в ефира на Дарик като каза, че трябва да се гледат, както професионалните, така и личните качества на кандидатите и беше категорична, че тази фигура е с изключително важна роля.

Министър Ковачева одобрява факта, че тримата кандидати за поста са действащи магистрати, които познават съдебната система отвътре. Според министъра е много важно човекът, който ще стане конституционен съдия да бъде добър професионалист, да бъде почтен и в края на краищата да отговаря на изискванията в Конституцията – високи професионални и нравствени качества.

„Надявам се да бъде намерен един кандидат, който да бъде консенсусен и да бъде подкрепен. Мисля си, че ако се окаже, че кандидатите, които са издигани не са удачни най-добре е процедурата да продължи до момента, в който не бъде намерен наистина добър човек. От една страна е ясно, че трябва да бъде запълнено мястото в Конституционния съд, от друга страна обаче нека не става на всяка цена”, допълни правосъдният министър.

Ковачева подчерта, че е рано да се даде отговор на въпроса дали да отпадне най-тежкото наказание у нас - доживотен затвор без право на замяна. Според нея обществената дискусия не се е състояла докрай. "Бих искала да чуя повече мнения. Ще се постарая да направя максимално широка дискусия по темата. Нека вземаме решения, когато чуем всички гледни точки".

Ковачева посочи, че няма друга държава в Европейския съюз, където да има две наказания за доживотен затвор - с и без право на замяна, но посочи и деликатността на темата заради двете гледни точки: "Да, не е хуманно присъдата да е без право на замяна, защото тя не дава перспектива пред човека, извършил престъплението, но от друга страна стоят близките на жертвите, които очакват справедливост и не могат да си представят, че след 20 г. убиецът ще излезе на свобода".

Темата за електронното правосъдие е на дневен ред, каза Ковачева и допълни, че до три години от съдебната система ще изчезнат хартиените носители на гражданските и административните дела. Хората сами ще избират дали да подават исковите молби по електронен път. Сайтовете на всички съдилища ще изглеждат по един и същ начин. Ще има електронен централизиран портал.

"Делото ще върви много по-бързо, ще бъде ясен ходът му, натовареността на магистратите, ще има ясна съдебна статистика. Тези неща ще направят съдебната система много по-предсказуема, ще облекчат живота както на хората, така и на съдиите и прокурорите".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 130| 6108 |23.11.2012 Дянков отвръща на удара: Станишев да мисли как пропиля своя мандат . 0| 4979 |14.11.2012 17-годишен постави рекорд с фалшиви сигнали на 112 . 111| 5704 |28.10.2012 Кунева се зарече да управлява повече от 1 мандат . 12| 5924 |04.10.2012 Диана Ковачева: В новия ВСС няма лобита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads