Реклама / Ads
18| 5577 |02.07.2019

КПКОНПИ „изпра“ и Мария Габриел – евродепутатите не заемали публична длъжност

.
Мария Габриел като евродепутат
КПКОНПИ прекрати производството си по сигнал против Мария Габриел с мотив, че евродепутатите не заемат публична длъжност и прехвърли топката към Прокуратурата. Сигналът срещу Габриел беше за това, че е ползвала под наем общинско жилище на занижени цени. По думите на тогавашната евродепутатка жилището и трябвало, за да си „стокира“ вещите.

Сигналът срещу нея бе подаден през януари тази година от гражданското сдружение "Боец". При проверката си КПКОНПИ е установила, че членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. От това следва, че в периода на действие на договора за наем от 01.10.2010 г. до 31.08.2012 г. Мария Габриел не е заемала публична длъжност.

 

В сигнала се твърди, че Мария Габриел е ползвала под наем общинско жилище, като месечната наемна цена на жилището е била в размер на 400 лева. Договорът е сключен през октомври 2010 г., когато Мария Габриел е била вече евродепутат с 30 000 лв. месечен доход. Апартаментът е собственост на дружество. Според твърденията, цената на наемите през този период в съответния квартал била в диапазона между 1400-1600 лв. Към сигнала са били приложени и медийни публикации, съобщава БТА.

 

Договорът за отдаване под наем на апартамента на ул. “Никола Вапцаров“ 25 в столичния квартал “Лозенец“ е сключен през октомври 2010, когато Мария Габриел (тогава Неделчева) вече е евродепутат с 30 000 лева месечен доход. Тя е ползвала апартамента около две години. Става дума за жилище от 128 кв.м, което е част от портфейла на скандалното общинско дружество "Софийски имоти".

 

Липсата на тази предпоставка - субект, или лице, заемащо публична длъжност, срещу което да се проведе административното производство, се явява пречка за разглеждане на постъпилия сигнал и е основание за прекратяване на настоящото производство, обясняват от КПКОНПИ.

 

В решението на Комисията се казва още, че то следва да се изпрати заедно с цялата административна преписка на Софийска градска прокуратура, с оглед на това прокуратурата да прецени дали да подаде протест до съда в едномесечен срок от съобщаването на решението, с което се установява липсата на конфликт на интереси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Демократична България иска закриване на КПКОНПИ 7| 3745 |26.06.2019 . Терасата на Пацо от КПКОНПИ събори от поста шефа на Строителния контрол в София 19| 5781 |26.06.2019 . КПКОНПИ: Няма нарушения по "Апартаментгейт", Панов да го провери и ВСС 17| 5497 |24.06.2019 . Самбистката Мария Оряшкова спечели първо злато за страната в Минск 0| 3293 |23.06.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО