Реклама / Ads
35| 5973 |19.02.2009 НОВИНИ

Красимир Гергов невинен, Гоцев се отказа от признанията за подкупа

.
Софийски градски съд оправда рекламния бос Красимир Гергов. „Кралят на рекламата", както мнозина наричат Гергов, бе обвинен за даване на подкуп, но магистратите приеха, че не е извършил престъплението.
 

"Правосъдието в България е на ниво", коментира след процеса Красимир Гергов. Делото мина по съкратената процедура по насояване на защитата на рекламния бос.

Бившият шеф на БНТ Кирил Гоцев, който бе един от основните свидетели, обясни, че за пръв път вижда записите на заповед, които Гергов му е предлагал и не си спомня за такъв разговор между тях. Гоцев не даде пред съда и адекватни обяснения за твърденията си в интервю пред вестник "Дума" от 2006 г. Тогава той разказа, как Красимир Гергов го е заплашвал, предлагал му е записи на заповед и го е притискал да не сключва договор с "Видеоинтернешънъл". Бившия шеф на държавната телевизия определи изявленията си пред органа на социалистите като емоционални, но не бил и сигурен дали журналистката точно е предала думите му.

 10 г. затвор и глоба до 15 000 лв,  заплашваха Красимир Гергов, ако вината му беше доказана в съдебната зала.  Обвинението на прокуратурата срещу него, бе за това е, че през 2004 г. е предложил на тогавашния директор на БНТ Кирил Гоцев 425 000 лв. подкуп. През 2005 г. Кеворк Кеворкян обяви, че Гергов е предложил на Гоцев рушвет, за да избегне сключването на договор с руската компания „Видеоинтернешънъл" ООД.

"Дано да сте така активни и когато бъда оневинен напълно". Това заяви Гергов на чакащтите го репортери в СГС преди началото на заседанието. Процесът се забави с около час.
gergov_sud_1.jpg
Разпитана бе и журналистката Виктория Пенкова, направила въпросното интервю. Тя също не може да си спомни точно съдържанието на тогавашния разговор. Идеята, въпросите и заглавието на интервюто били на тогавашния главен редактор Евгений Станчев, обясни тя. Свидетелите Кеворк Кеворкян и Яне Янев не се явиха. Това обаче не било и задължително, защото съдът щял да се запознае с показанията им чрез прочит.

gergov_sud_2.jpg
 снимки Вяра Йовева

Юристи веднага коментираха, че има голяма вероятност прокуратурата да повдигне обвинение срещу свидетеля Кирил Гоцев за лъжесвидетелстване. Става дума за това, че на 14 октомври 2006 г Гоцев е разпитан от Икономическа полиция пред която заявил, че преди подписването на договор с „Видеоинтернешънъл" ООД на среща извън БНТ с Красимир Гергов последният му показал два листа хартия с написан върху тях текст и му обяснил, че това са записи на заповед на стойност около 500 000 лв. Ако не подпишел догора с руснаците, те щели да му се изплатят веднага. След което Гоцев казал на Гергов да си прибира хартийките и да му се маха от очите. Въпросните записи останали в Гергов. Тези показания Гоцев потвърдил и пред прокурори. Именно заради тях прокурор Беремска е разпоредила да бъде образувано досъдебно производство. Разследването е възложено на Дирекция на полицията. Така се стига до 10 декември 2008, когато прокуратурата повдига обвинение, на основата на събрания материал и доказателства срещу Красмир Гергов. Юристи са изненадани, че съдията не е питал Гергов за тези му показания, а само за интервюто във в. „Дума".

Прокуратурата ще протестира оправдателната присъда на Красимир Гергов в апелативния съд.

Frognews.bg

gergov_sud11.jpg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5599 |18.02.2009 Започва делото срещу „краля на рекламата" Красимир Гергов . 13| 6122 |17.02.2009 Красимир Стефанов е новият изпълнителен директор на НАП . 30| 4829 |02.02.2009 Марио Николов бил невинен, не искал споразумение . 44| 4581 |27.11.2008 Опозицията се отказа от вот на недоверие към правителството на Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads