Реклама / Ads
13| 3115 |24.11.2023 НОВИНИ

Кремъл заклейми идеята на НАТО за "военен Шенген" в Европа

.
Кремъл
Кремъл остро критикува предложено вчера от НАТО създаване на "военен Шенген" в Европа с думите, че това би увеличило напрежението и е повод за безпокойство.
 

Алиансът допусна, че подобен ход би позволил по-лесно придвижване на въоръжени сили на континента. Идеята бе изразена от ръководителя на логистичното командване на НАТО ген.-лейтенант Александър Солфранк, говорил по темата пред "Ройтерс".


Според Солфранк твърде многото бюрокрация в Европа възпрепятства придвижването на войски, а това може да причини големи забавяния, ако избухне конфликт с Русия.


Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Москва ще отговори, ако предложението за "военния Шенген" стане реалност. "Алиансът винаги е гледал на страната ни като на така наречения условен враг. Сега той открито смята страната ни за явен противник. Това (изявление) не е нищо повече от подклаждане на напрежение в Европа, което има последствия", каза Песков пред репортери.


Той каза, че разговорите за изграждане на "военен Шенген" показват още веднъж, че Европа не желае да се вслушва в основателните опасения на Москва и е готова да засили собствената си сигурност за сметка на Русия.


"НАТО постоянно придвижва военната си инфраструктура към нашата граница. Ние не се придвижваме към инфраструктурата на НАТО. НАТО се придвижва към нас. И това не може да не предизвиква безпокойство и не може да не доведе до ответни мерки за гарантиране на собствената ни сигурност", каза Песков.

 

Логистичното командване на НАТО JSEC работи от 2018 г., а от 2021 г. е с база в Германия. То отговаря за координиране на бързото придвижване на войските на континента. "Алиансът трябва оперативно да прехвърля войски до базите си в необходимата точка на източния фланг", каза ген.-лейтенант Солфранк.


Трябва да сме една крачка напред. Трябва да подготвим театъра на действията много преди да бъде задействан чл. 5., смята
ген.-лейтенант Солфранк, ръководител на JSEC

 

Той има предвид члена на НАТО за колективна отбрана, според който атака по конкретна членка представлява атака по всички останали. НАТО, макар да подкрепя Украйна, формално не е част от войната ѝ срещу Русия дори след пълномащабното нахлуване на 24 февруари, макар Москва да твърди обратното. Тревогата в Алианса остава от риск конфликтът да прелее.

 

По-рано адмирал Роб Бауер, който ръководи Военния комитет на НАТО, каза, че Алиансът има предостатъчно правила, но "не му достига само време". "Войната на Русия срещу Украйна се оказа война на изтощение, а войната на изтощение е битка на логистиката."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2602 |24.11.2023 Испания ще изпрати 4 тона медицинско оборудване за Египет, увери премиерът на страната . 2| 2861 |24.11.2023 МВР съветва: Отменете пътуванията си следващите дни, иде сняг 20-30 см . 24| 3101 |24.11.2023 Путин търси спасение в изкуствения интелект, ще догонва САЩ и Китай . 4| 3101 |24.11.2023 Михал Камбарев, ПП-ДБ: Не опозицията, а самите партии в сглобката дестабилизират правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads