Реклама / Ads
2| 4800 |04.01.2009 НОВИНИ

Криза с газа насред зима

.
България все още получавала по-малко газ, отколкото й трябва. Запасите ни можели да стигнат и за два месеца, но било важно те да покрият дневното потребление.
 

 

Подаването на руски газ към България се е намалило с 10-15% само за последното денонощие.

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов потребителите у нас все още не са усетили кризата с доставките на газ, а дружеството щяло да направи всичко, което зависи от него по договорите. Транспортирането на природния газ през Украйна и Румъния обаче зависело от доставчиците. От снощи насам имало напрежение, но засега то било в рамките на възможностите на дружеството.

В хранилището в Чирен имало запаси за един месец според европейското изискване, но впоследствие всичко зависело от потреблението и от природните условия. Ако кризата се задълбочи всичко било възможно. Ако се наложи още по-драстично свиване на потреблението, всички потребители били информирани, и наясно за степените на ограничение. Самите те подали график, по който да намаляват или да спират производството си.

От "Булгаргаз" съобщили, че запасите може да стигнат и за два месеца, но било важно те да покрият дневното потребление. Има обаче вероятност то да се увеличи при лоши зимни условия.

Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" България все още получава по-малко газ, отколкото й трябва.

Междувременно кореспондентът на БНР в Москва съобщи, че руският енергиен гигант „Газпром” е изразил готовност по всяко време да поднови преговорите с Украйна за ново споразумение, както и да разреши споровете около транзита за Европа. От Киев също идвали сигнали, че искат да подновят диалога, но засега и от двете страни липсват конкретни действия. Засега газовият спор вървял на ниво декларации и взаимни обвинения.

Украйна обяви, че поисканата от „Газпром” за тази година цена от 418 долара за хиляда кубически метра е неприемлива и е в нарушение да междуправителствения меморандум, който предвижда плавно преминаване към пазарни европейски цени. В Киев освен това смятат, че сега действащия договор за транзит е недействителен, тъй като не са съгласувани обемите и други технически параметри за тази година. От руска страна вече бе заявено намерение спорът около транзита да се реши от арбитражния съд в Стокхолм. Ако магистратите действат по бързата процедура, това може да отнеме до три месеца. От Украйна обаче подготвян насрещен иск. По принцип решенията на шведския съд са окончателни и задължителни, но недоволната страна има на разположение цял арсенал от процедурни хватки и може да отложи значително изпълнението. „Газпром” твърди, че в момента „Нафтогаз-Украйна” вече отклонява ежедневно от транзитните тръби не 21, а 35 милиона кубически метра синьо гориво и посъветва засегнатите страни също да потърсят правата си в съда, добавя БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4406 |13.12.2008 МВФ: През 2009 г. кризата ще се задълбочи . 15| 4811 |05.12.2008 Млад лидер-икономист ще вади СДС от кризата . 3| 6047 |03.12.2008 Край на кризата: $2500 заплата, ако продавате тайландски сувенири . 16| 4808 |24.11.2008 По-ниски заплати заради кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads