Реклама / Ads
13| 4600 |16.02.2015 НОВИНИ

Кунева: ЕС дава пари за Северозапада

.
Меглена Кунева
ЕС дава 258 млн. евро за граничните региони между България и Румъния. Това са възможностите по новата трансгранична програма Interreg за Румъния и България, която се отнася за 15 гранични региона, между които и Северозапада у нас. Това каза по време на „Форум Северозапад“ в Монтана днес вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.
 
Тя обясни, че финансирането от страна на Европейския съюз по програмата е близо 216 милиона евро по линия на Европейския фонд за регионално развитие и над 42,7 млн. евро ще бъде национално съфинансиране, предоставено от двете държави.

Програмата Interreg ще функционира чрез шест приоритетни оси, като финансовото разпределение на средствата е: Транспорт  – 38%, Околна среда – 25%, Превенция на риска – 19%, Заетост – 7%, Институционално сътрудничество – 5% и Техническа помощ – 6%.

Никой обаче няма да изсипе тези пари тук, ако не се подготвят качествени проекти, добави Кунева и подчерта важността на региона, местната власт и предприемачите да посрещнат инвестиции.  Държавата не може да замести усилията на предприемчивите, а само да ги подпомогне. Важно е тази помощ да не се нарушават правилата за държавна помощ на територията на ЕС, подчерта Кунева и каза, че страната не може да фокусира европейските си програми само върху туристически, земеделски или други секторни проекти, а върху балансирани индустриални проекти, каквато е политиката на ЕС в тази посока. По думите на вицепремиера максималният процент европейски средства от ЕС към страните е с таван до 4 %, като тя добави, че България е сред страните с най-голяма подкрепа, близо до 4-те %.

Кунева съобщи, че скоро ще бъде обявен списък с административните пречки, лошо законодателство или излишни закони, които управляващите и Реформаторският блок ще решават с цел да се подобри бизнес средата. Това е разчистване на пътя на бизнеса през правната рамка и стимули за привличане на инвеститорите, което ние ще направим, поясни Кунева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5048 |16.02.2015 Йончева: Рискът от атентат от ИД расте, ако даваме гласност . 39| 17833 |15.02.2015 Гр. Лилов: Пеевски е бил гарант на мръсни пари от Близкия Изток . 3| 4763 |15.02.2015 Министър Танев: ВУЗ-овете сами ще се намалеят; идват пари за качествените . 10| 4635 |14.02.2015 Нинова: В Мизия минералната вода се раздаваше на политически признак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads