Понеделник, 23 Октомври 2017, 21:42
Frognews
0| 2930 |13.05.2016

КЗК обвини НЕК в злоупотреба с господстващо положение

.
Комисията за защита на конкуренцията предяви на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК)твърдения за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията (КЗК), изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия с пиков товаров профил на територията на Р. България.
Това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите посредством дискриминиране от страна на  НЕК ЕАД на „ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп“ ЕАД(ЕВН ТСЕЕ) и поставянето му в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкурентиq съобщават от комисията.

Предмет на проучването е сигнал, че НЕК дискриминира ЕВН ТСЕЕ и го поставя в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкуренти.

В хода на проучването от звеното са установили, че до до декември 2014 г. НЕК подава произвежданата електрическа енергия по отделни профили на организирани от него ежемесечни търгове.

За 2015 г. НЕК е продало в аванс всичката електрическа енергия с профил „пик“ на избрани от него по неясни, публично неоповестени критерии търговци на електрическа енергия. На направените през октомври 2014 и декември 2014 г. от страна на ЕВН ТСЕЕ запитвания за закупуване на пикова електрическа енергия, чрез участие в търгове или чрез пряко договаряне, НЕК не е отговорило, като едва през януари 2015 г. е уведомило молителя, че не разполага с достатъчно свободни количества за реализация на свободен пазар.

Междувременно НЕК е продало произвежданата от него пикова енергия за 2015 г. на определени търговци по неясни критерии и непрозрачни процедури. Това поведение има за резултат поставянето на тези избрани търговци в по-благоприятно положение спрямо техните конкуренти, доколкото им се предоставя ценово предимство, уточняват проверяващите.

Като е отказало на ЕВН ТСЕЕ продажбата на пикова енергия за 2015 г., респ. не е дало възможност на дружеството да участва в търг или процедура на договаряне, НЕК е третирало неравно и е поставило ЕВН ТСЕЕ в по-неблагоприятно положение спрямо неговите конкуренти по смисъла на чл.21, т.3 от ЗЗК, се казва в заключение.

Страните в производството в срок от 30 дни имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения, напомнят от КЗК.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Лично Борисов поискал от БАН да уволни Петър Кърджилов 1| 573 |23.10.2017 . Радан Кънев: БСП и ГЕРБ нямат принципни разлики помежду си 1| 734 |23.10.2017 . Кольо Парамов: Пеевски и Цонев мерят търпението на Сотир Цацаров 2| 1909 |23.10.2017 . 21 хотела в София ще приютяват европейските гости по време на председателството ни 0| 1454 |23.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах