Реклама / Ads
0| 4558 |13.05.2009 НОВИНИ

КЗК разследва хипермаркети за тайни споразумения

.
Столичен магазин за хранителни стоки
Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и образува производство за разследване на евентуално извършени нарушения срещу шест големи търговски вериги за търговия с хранителни стоки. Проверяват се „Метро Кеш & Кери” ЕООД, „Билла България” ЕООД, „Кауфланд България” ЕООД, „Пикадили” АД, „Максима България” ЕООД и „Хит хипермаркет” ЕООД.
 



Производството е образувано по повод постъпили сигнали от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), както и въз основа на собствени анализи на КЗК, относно наличието на забранени вертикални споразумения и антиконкурентни практики, налагани от големите търговски вериги спрямо доставчиците на храни и бързо оборотни стоки.

Посочените от КРИБ търговски практики са констатирани в редица документи на институциите на ЕС. В тях Европейската комисия и държавите членки се задължават да предприемат конкретни мерки за идентифициране и коригиране на всички видове потенциални антиконкурентни практики, които водят до изкривяване на пазара и неравномерно разпределяне на маржа, по веригата производство - предлагане на хранителни стоки на дребно. Подобни практики, които нарушават конкуренцията и изкривяват пазара са във вреда и на потребителите.

В съответствие със ЗЗК, Комисията за защита на конкуренцията ще проведе задълбочено проучване. Срокът на проучване не е определен, тъй като зависи от редица фактори, като сложността на случая, броя на ответниците, степента на сътрудничество от тяхна страна и пълното гарантиране правото им на защита.

В окончателното решение по случая, КЗК може да установи нарушение и да наложи санкция, както и да постанови прекратяване на нарушението. При установяване на антиконкурентни практики, КЗК също може да постанови решение за поемане на задължения от страна на търговските вериги за преустановяването им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6076 |12.03.2009 Първанов награждава с пари на разследван за ДДС . 56| 6180 |05.03.2009 В. Филипов: Иван Костов - инфилтриран агент на руските тайни служби . 22| 7318 |03.03.2009 Българинът Зикулов снасял военни тайни на руснаците . 37| 5159 |05.02.2009 Борисов се разбрал с Костов на тайни срещи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads