Реклама / Ads
62| 8875 |16.06.2011 НОВИНИ

Лъснаха агентите учени

.
Комисията по досиетата обяви днес имената на 183-ма души от системата на Висшата атестационна комисия (ВАК), работили за бившата Държавна сигурност.
 

Броят на сътрудниците на ДС във ВАК е около 15% от проверените, при средно около 10% в досегашните проверки на Комисията по досиетата в други държавни органи и институции.

Проверката е обхванала 1242 лица. За 128 души от ВАК не са предоставени необходимите данни и за тях проверката продължава.

Сред "осветените" има имена и на известни на широката общественост представители на интелектуалния и академичен елит в България - академици и професори с авторитет и тежест в обществото, които "в другата си битност" волно или принудително са сътрудничили на ДС.

За някои от лицата вече е била огласявана принадлежността им към структурите на ДС от проверки, които са им били правени като заемали и други публични длъжности.

От разкритията на Комисията прави силно впечатление, че повечето от членове на специализирани комисии към ВАК са работили за репресивния апарат на бившата комунистическа държава като нещатни агенти, секретни сътрудници и съдържатели на явочни квартири. Щатните служители на бившите тайни служби и едновременно учени са единици.

Кои изплуваха като агенти на ДС?

Изкуствоведът Аксиния Джурова, дъщеря на дългогодишния министър на отбраната Добри Джуров, е била секретен сътрудник на Разузнавателното управление на Генщаба на Българската армия. Учудващо е, че дъщерята на такъв високопоставен член на Политбюро на БКП и близък съратник на Тодор Живков е трябвало да бъде вербувана. И тя е изпълнявала задълженията си наред с дейността си на учен, срещу което е получавала и възнаграждения.

Излязоха и имената на видния англицист и преводач проф. Александър Шурбанов, на композитора и музикален педагог Александър Йосифов. Сътрудник на ДС е бил и академик д-р Богдан Петрунов, дългогодишен ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести.

Известният историк и специалист по българското средновековие акад. Васил Гюзелев също е бил вербуван от ДС. Такава съдба е имал и проф. Валери Стефанов, филолог литературовед, с трудове по история на българската литература.
Ръководителят на катедра "Политология" в Софийския университет проф. Георги Карасимеонов е бил секретен сътрудник с псевдоним "Явор".

Сред агентите на ДС се оказа и известният художник с признание у нас и в чужбина Греди Асса. И преподавателят по актьорско майсторство в НАТФИЗ проф. Здравко Митков не е избягнал съдбата на вербуваните от ДС.

Двама ректори – бивш и настоящ - на университети са също в списъка на Комисията по досиетата. Единият е сегашният ректор на Великотърновския университет с неотдавна даден пореден ръководен мандат проф. Пламен Легкоступ. Вторият е доскорошният ректор на Пловдивския университет проф. Иван Куцаров.

Далеч не последен в печалния списък е и известният критик, литературовед и експерт по антична и западноевропейски литература Симеон Хаджикосев. Комисията освети и имената на видния оперен певец и музикален педагог Павел Герджиков, на сеизмолога и учен с име в своята област и извън България акад. Людмил Христосков, на историка и богослова Казимир Попконстантинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 12053 |03.06.2011 Учени: Бебе с GSM – това е невежество! . 6| 5257 |25.05.2011 Промени в закона махат дипломатите-агентите на ДС . 31| 5955 |04.05.2011 Парламентът "помилва" ДС-агентите на средно равнище . 3| 5094 |29.04.2011 Ученици събраха над 7 хил. лв. за онкоболни деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads