Реклама / Ads
0| 3384 |25.02.2022 НОВИНИ

Лавров: Украйна трудно може да бъде наречена демократична. Целта ни е да я демилитаризираме

.
Сергей Лавров Източник: БГНЕС
Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че целта на военната операция е ”Украйна да бъде демилитаризирана”, съобщава BBC. Лавров даде извънреден брифинг за медиите в Москва. Той остро опонира на въпросите на журналистите ”защо Русия атакува една демократична страна”, заявявайки: ”Украйна трудно може да бъде наречена демократична.”
 

Лавров заяви, че Русия не е можела да остане безразлична към призива на самопровъзгласилите се републики за защита от "агресора". Той отбеляза, че руската специална операция в Донбас се провежда, за да се даде възможност на украинците сами да изберат бъдещето си, "след като се освободят от потисничеството на сегашния режим".


По думите на външния министър, "Западът отдавна си затваря на очите пред военните му престъпления срещу цивилни в източната част на страната". Той подчерта, че държавите на Запад са прикривали гърба на Киев, дори когато той е решил да превземе със сила народните републики в Донбас, декларирал е решимост да се присъедини към НАТО и е заплашвал да създаде ядрено оръжие.

 

"Те си затваряха очите за военните престъпления срещу цивилното население, за убийствата на жени, деца, възрастни хора, за разрушаването на гражданската инфраструктура и мълчаливо насърчаваха бързото възникване на неонацизма и русофобията (в Украйна), които в крайна сметка доведоха страната до сегашното ѝ трагично състояние", заяви Лавров.

 

Външният министър продължи да упреква Запада, че "единодушно" отрича очевидния факт, че в Украйна се извършва "геноцид", при който силите на Киев водят война срещу жителите на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) и ги избиват.

Той съобщи също, че Русия ще организира специална фотогалерия в ООН за участниците в новата сесия на Съвета на ООН по правата на човека. Тази галерия ще бъде посветена на ситуацията в региона на Донбас и страданията на неговите жители.'

 

Министърът подчерта, че украинският президент Володимир Зеленски лъже, когато твърди, че Киев е готов да обсъди "неутралния статут" на Украйна. Той допълни, че Зеленски лъже и когато казва, че Русия отказва да води диалог и според него, самият украински президент е пропуснал възможността да започне преговори за гаранции за сигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3509 |25.02.2022 Центърът на бесарабските българи в България предлага помощ на сънародниците ни в Украйна . 0| 3394 |25.02.2022 Талибаните изразиха загриженост заради войната в Украйна . 0| 3530 |25.02.2022 Световноизвестни звезди осъдиха агресията в Украйна . 0| 3437 |25.02.2022 Ядрената агенция на Украйна съобщава за по-високи нива на радиация в Чернобил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads