Реклама / Ads
13| 9599 |20.04.2023 НОВИНИ

Ленин, а не Сталин е еквивалентът на Хитлер. Играли ли са шах двамата?

.
Адолф Хитлер и Владимир Ленин
Утре е 134-ата годишнина от появата на бял свят на Фюрера. А други ден се навършват 153 г. от раждането на пролетарския вожд. ”Ленин, а не Сталин е истинският еквивалент на Хитлер”, твърди руският учен Андрей Буровски.
 

И Ленин, и Хитлер са унищожители, изтъква ученият. Действията и на двамата били точно определени - старият свят умира, а те го доубиват. И двамата лидери били истерици, което личало от крясъците им пред тълпите. Те индуцирали сред хората психопатично състояние.


Двамата мразили не само народите си, но и самите себе си. Хитлер избивал другите народи в името на германския. Ленин пък унищожавал руския народ в името на другите. Докато приказвал за благото на работническата класа, Владимир Илич ненавиждал квалифицираните и талантливи работници. Истински пролетарии за него били единствено лумпените.


Ислямският фундаментализъм е днешният ленинизъм, твърди още Буровски. Пример за това била "Зелената книга" на Муамар Кадафи. Според учения и Ленин, и Хитлер биха се задавили от възторг, ако я прочетат.


За руските младежи от 18 до 30 г. бащата на Октомврийската революция е неизвестна фигура. Това сочи изследване на фонд "Обществено мнение" в Русия. Над 80 на сто от младите хора в страната никога не са отваряли трудовете на Владимир Илич.


Ето и една интересна случка за двамата диктатори. Имали ли е среща по шах между Ленин и Хитлер? Много историци смятат, че такава е имало. Това се случва през 1909 г. Дори има гравюра на тази тема на художничката Ема Левенштам, която е от еврейски произход. Картината била изложена на аукцион през 2009 г, като началната цена била 40 000 британски лири.

Шахматната дъска от този мач също била обявена на търг, но нямало желаещи и за нея. Никой не знае каква е съдбата на тази картина.


.

Левенщам пристига във Виена в края на 19 век и напуска града не задълго преди началото на Втората световна война. Тя умира в Прага през 1941 г. Обичала да рисува известни личности. Има портрети на Лев Толстой, Сократ, Бетховен и др. Всъщност по това време /1909 г/ Ленин не е вожд на революцията, а Хитлер въобще не се занимавал с политическа дейност. Твърди се, че двамата са играли въпросната партия шах в дома на художничката. Когато тя напуска дома си във Виена, остава всичко на икономката Феликс Ендхофер. Нейният правнук открива тази картина и я дава на аукцион.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5470 |15.04.2023 Сталин е Мики Маус* и къде е Юда в „Тайната вечеря“: Погром в Третяковската галерия и музея „Пушкин“ по доноси . 16| 4312 |13.04.2023 Кристалина Георгиева предупреди за риск от втора Студена война . 3| 3345 |07.04.2023 Кристалина Георгиева: Световната икономика е с най-нисък растеж от 1990-а . 8| 4482 |28.02.2023 Путин по сталински: Възложи на ФСБ /КГБ/ да засили работата на контраразузнаването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads