Реклама / Ads
0| 3948 |24.10.2023 НОВИНИ

Либералната опозиция в Полша призова президента на страната да й повери съставянето на ново правителство

.
Лидерът на полската опозиция Доналд Туск Източник: БГНЕС
Либералната опозиция в Полша, която спечели мнозинство на парламентарните избори, е готова да сформира коалиция и призова консервативния президент на страната да й повери съставянето на ново правителство.
 

"Разчитам на конструктивно сътрудничество с президента и на бързи решения. Полският народ го очаква. Готови сме да работим по всяко време", подчерта лидерът на опозицията Доналд Туск, който увери, че ще бъде кандидатът за министър-председател.
 

Популистката партия "Право и справедливост" (ПиС) излезе на първо място след изборите на 15 октомври, но не съумя да получи парламентарно мнозинство и има нищожни шансове да сформира коалиция.
 

Полският държавен глава Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, стартира поредица от срещи с лидерите на партиите, за да определи кого да избере за съставяне на правителство.
 

Лидерите на либералните опозиционни партии съвместно настояха Дуда да номинира Туск, съобщи БГНЕС.
 

"Решени сме да сформираме мнозинство, заедно ще номинираме днес и утре в кабинета на президента нашия кандидат за министър-председател, лидера на Гражданска платформа Доналд Туск", посочи съпредседателят на центристката партия "Трети път" Владислав Косиняк-Камиш.
 

"Ще уверим президента, че разполагаме с мнозинство за избора на министър-председател и за назначаването на председател" на долната камара на парламента Сейм и на Сената", отбеляза Косиняк-Камиш пред журналисти.
 

Гражданска платформа и Трети път възнамеряват да влязат в съюз с Левицата, като трите партии имат общо 248 депутати в 460-местния парламент.
 

Туск, бивш председател на Европейския съвет и премиер на Полша, ще пътува до Брюксел в сряда.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3799 |23.10.2023 БСП се скара на “Възраждане”. Били фасадна опозиция, крепяли кабинета . 3| 4540 |21.10.2023 Младите хора и жените се пребориха за връщането на Полша в европейския ѝ път . 3| 3783 |17.10.2023 Окончателните резултати в Полша: Загуба на мнозинството от управляващите . 2| 3823 |16.10.2023 Обединената опозиция в Гърция отбеляза успех на втория тур на местните избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads