Реклама / Ads
0| 4056 |04.01.2019 НОВИНИ

Личните данни на немски политици лъснаха публично благодарение на хакери

.
Данните се разпространяват чрез онлайн платформа с 16 хиляди читатели, регистрирана в Хамбург.
Хакерите са публикували в мрежата личните данни на стотици германски политици от всички партии, представени в Бундестага. Мобилните телефони, адресите на политици, както и част от вътрешнопартийния им документооборот са извадени на показ в интернет.
 

Голяма част от личните данни на политици и техни вътрешно партийни документи, като заявки за участие в конгреси, списъци на участници и други са станали публично достояние, съобщава "Фокус".

 

В някои случаи хакерите са били в състояние да получат достъп до лични документи на депутати - сметки, банкови инструкции, данни за кредитни карти, кореспонденция с роднини. Медиите пишат, че списъкът не съдържа данни за политиците от крайнодясната популистка партия "Алтернатива за Германия". Не е възможно да се проследи каквато и да е система в действията на хакерите, се съобщава от първата публикация за случая в на интернет страницата на телевизия и радиостанция RBB. Някои документи са от преди няколко години.

 

Щетите от действията на хакерите се оценяват като големи, но сред тях няма важна информация от политическа гледна точка, съобщава RBB. Данните се разпространяват чрез онлайн платформа, която е регистрирана в Хамбург, която има 16 хиляди читатели. Преди това пак там са публикувани личните данни на германски знаменитости.

 

Очевидно информацията е публикувана преди 25 декември, но медиите обръщат внимание едва в четвъртък вечерта. Къде и кога данните са били откраднати не е ясно. Вестник Bild, без да посочва източник, отбелязва, че през октомври 2018 г. са извършени хакерски атаки. Информацията се проверява от Федералната служба за защита на конституцията, която служи като контраразузнаване. Bild също отбелязва, че са откраднати данните не само на политици, но и на представители на някои музикални групи, телевизионни репортери и редица журналисти.

 

Германското правителство потвърди днес, че в интернет са изтекли лични данни и документи на стотици политици "на всички нива" и на видни личности. Новината съобщи на редовен брифинг говорителката на кабинета Мартина Фиц, цитирана от ДПА.
Много от данните, пуснати в Туитър, включват личните телефонни номера и адреси на засегнатите. В някои случаи има и номера на лични карти, чатове, писма, данни от кредитни карти и фактури.


Определяйки станалото като "тежка атака", министърът на правосъдието Катарина Барли каза, че авторът на атаката иска да накърни доверието в германската демокрация и германските институции.


Правителствената говорителка каза, че от канцеларията на канцлера Ангела Меркел не е изтекла никаква деликатна информация, включително за самата Меркел.


Източници от държавната агенция за сигурност (Бе Ес И) казаха, цитирани от в. "Билд", че защитената вътрешна мрежа на германското правителство не е била засегната от хакерската атака, предаде Ройтерс. Вътрешната комуникация в правителството не е обект на продължаваща хакерска атака, се казва в съобщението и се добавя, че от тази сутрин държавната агенция и други служби за сигурност разследват случая.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3838 |03.01.2019 Спадът на раждаемостта е реален, въпреки липсата на данни . 2| 5287 |31.12.2018 Няма данни за раждаемостта през 2018 в България . 0| 4244 |27.12.2018 Близо 4000 са жалбите до Комисията за защита на личните данни през 2018 г. . 0| 3500 |12.12.2018 Нерагламентирани изкопни дейности оставиха без ток клиенти на ЧЕЗ Разпределение в столичните квартали Слатина и Гео Милев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads