Реклама / Ads
0| 2439 |31.08.2022 НОВИНИ

Лидия Шулева: Нужно е преразглеждане и актуализация на антиинфлационните мерки

.
Лидия Шулева
Нужно е преразглеждане и актуализация на антиинфлационните мерки, за да се избегне “разхищение на бюджетни средства”. Около това мнение се обедините бившите социални министри Лидия Шулева и Христина Христева в ефира на Нова телевизия.

“Много намаления на ДДС са абсолютно безсмислени. Те създават проблем на приходите в бюджета и не дават ползва от това”, заяви Лидия Шулева. “ДДС е един от основните източници на приходите в бюджета. След всички тези намаления на ДДС ставките, да сме забелязвали колосални намаления в ресторантите”, попита тя и изрази притеснение, че мерките “на калпак” заплашват в бъдеще да доведат до липса на приходи в бюджета.


“Това, което липсваше на антиинфлационните мерки е целенасочването”, смята Хриситна Христова. “Стана така, че разхищаваме бюджетни средства, насочени към хора, които нямат нужда от тази подкрепа”, допълни тя.


Според Шулева в бюджета за следващата година трябва да се обърне внимание дали и как да продължат т.нар “компенсаторни мекри”. “В следващата година бюджетът, който трябва да бъде направен сега, трябва да прецени дали са необходимите антиинфлационни мерки и трябва ли да продължат, от друга страна до колко ще са простираме с компенсациите и в какви размери”, каза тя. и допълни, че “ако продължаваме по същия начин и за следващата година, нещата може да се усложнява”.


Бившите социални министри поясниха, че и освен актуализация на разходите е нужно да се преразгледа и социалната политика. “Социалното министерство има бюджет от 3 млрд. Само 10% от тях са насочени за социални помощи за най-бедните хора, включително това са и помощите за отопление”, каза Шулева.


“Трябва да бъдат преразгледани и други помощи, които се раздават на калпак . Дава се 1 млрд. и 200 млн. за хора с увреждания, също нещо е със семейните помощи и безплатните детски градини. Дали всички и семейства имат нужда от това”, попита още тя.


Според Христова, за да се направим по-точно изчисление относно социалните помощи е нужно да се погледнат данните на “Евростат” за тази година, които сочат, че в България 33,6% живеят в бедност. А 49% от хората над 65 години - в бедност и социална изолация. “Очевидно данните не са съразмерни със символичния начин, по който помага социалното подпомагане”, каза още Христова.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6624 |01.08.2022 Петър Славов: Демотивираща за десните е тезата, че на ПП, ДБ и БСП им е нужно още малко, за да управляват . 0| 2559 |22.07.2022 Нинова готова да държи мандата, колкото е нужно. Иска депутатите да приемат законите, но настоя за списък по дати . 0| 2760 |29.06.2022 Кому е нужно в България да има толкова руски дипломати, пита депутат от ПП . 0| 3673 |11.05.2022 Лидия Шулева: Много хора у нас са затруднени, но са без камиони. Исканията на превозвачите не са само икономически

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads