Реклама / Ads
4| 3913 |07.03.2024 НОВИНИ

Литовското разузнаване: Русия има капацитет да воюва в Украйна в продължение на най-малко още 2 години напред

.
Източник: БГНЕС
Високите цени на петрола, заобикалянето на санкциите и държавните инвестиции дават на Русия достатъчно ресурси, за да продължава да воюва в Украйна с интензитета, който поддържа в момента, в продължение на най-малко още две години напред, се посочва в доклад на литовското разузнаване, който бе публикуван днес, съобщи Ройтерс.
 

Русия реформира и надгради армията си в Украйна през миналата година и сега е напът да инвестира във военния си капацитет по границите на НАТО, включително и край Финландия, която се присъедини към алианса миналата година, се отбелязва в годишната оценка на заплахите, пред които е изправена Литва.

 

Документът е изготвен от Държавния департамент за сигурност и Службата за отбранително разузнаване и сигурност.





Руският военен министър Сергей Шойгу във вторник посочи, че подсилва военните си части в северната и западната част на страната в отговор на военните учения на НАТО до границите й, припомня Ройтерс.

 

В доклада на литовските служби се подчертава освен това, че руското разузнаване полага неимоверни усилия да заобиколи санкциите, наложени върху отбранителната индустрия на Москва. Докато Русия открито се снабдява с оръжия и муниции само от Иран и Северна Корея, Китай стана нейният най-голям доставчик на микрочипове, а юанът се превърна в основната валута за руските международни транзакции.





Литовските служби поясняват, че откакто миналата година Русия разположи тактически ядрени бойни глави в Беларус, тя започна усилено да изгражда и военна инфраструктура.

 

В текста се посочва също така, че разузнавателните служби на Русия и Беларус полагат по-големи усилия за вербуването на литовци и миналата година Литва е задържала няколко свои граждани по обвинение, че са продавали информация на Беларус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2558 |07.03.2024 Политологът проф. Светослав Малинов прогнозира: Няма да има избори 2 в 1 . 3| 2534 |07.03.2024 Шаламанов: Налице е ясна позиция в Европа, че не може да се допусне Русия да спечели войната, което означава консолидация . 0| 2440 |07.03.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от с. Кокаляне . 1| 3323 |07.03.2024 The Financial Times: Шпионите на Путин в Европа са по-активни, отколкото през Студената война

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads