Реклама / Ads

181| 29808 |26.02.2012 НОВИНИ

Лют скандал за досиетата на кредитните милионери

.
Люба Кулезич
Да се вадят или да се скрият досиетата на кредитните милионери. Темата разпали високоволтов скандал в предаването „На среща с Люба Кулезич” по ТВ-7. Участниците, подп. Бончо Асенов от Шесто управление на Държавна сигурност, а сега преподавател, Методи Андреев, бивш шеф на комисията по досиетата и подп. Николай Марков, бивш служител на НСО кръстосаха шпаги в спор в защита и срещу ДС.
Демонизира се някогашната ДС, преекспонира се и темата за досиетата. Хората не се интересуват от тези неща, бе категоричен още в началото на разговора Бончо Асенов.

 

Методи Андреев контраатакува с твърдението, че има скрита могъща власт на хора от бившата ДС, които искат да спрат отварянето на досиетата на кредитните милионери, за да се прикрие ограбването на България.

Какво ДС, стига с това ДС! Хората от ДС, с много малки изключения като Димитър Иванов от Шесто, се борят за оцеляване, опонира Асенов, който вече е професор и преподава разузнаване и контраразузнаване във Варненския свободен университет.

Германските власти предоставиха на България диск с имена на хора с огромни сметки в чужди банки. Какво стана с тях? Хората правилно не вярват, че истината ще се изрече докрай. Много документи за престъпления на хора от ДС са изгорени, преди това филмирани и някои изнесени навън, а други са притежание на престъпни иконом. групировки у нас, емоционално го прекъсна Марков.  

Бончо Асенов обаче се засегна и реплекира, че не можело въобще да се говори за някакви престъпления.

Може, може, - продължи атаката Марков. - В Германия, Чехия, Полша и др. страни вече са осъдени хиляди служители на ДС за извършени престъпления, а у нас нито един. Това не е нормално.

 

Изпълнявали сме тогавашния закон. На офицерите от ДС не им пука за някакви обвинения, защото са спазвали закона! Ние сме ловили шпиони, нямаше наркомания, нямаше корупция и органирана престъпност. Това е наше дело. Знаете ли, че ми се обадиха журналисти да ме поздравят, когато излязоха досиетата на митрополитите от Светия синод, че съм си вършил перфектно работата, защити ДС разпалено Асенов.

 

Не е вярно! Вършени са престъпления, например бившият вътрешен министър Георги Петканов е участвал в преименуването на българомохамедани и тяхното изселване в района на Девин. По онова време дори прокуратурата е била зависима от ДС, заяви на свой ред Методи Андреев.

 

Николай Марков допълни, че ако искаме да сме европейска държава е крайно време да се извърши декомунизация и лустрация. Трябва да се обяви комунистическия режим за престъпен.

 

Според Андреев ГЕРБ трябва да приложи закона, който е приет преди години, че комунстичесдкия режим е престъпен. Да се отворят тези дискове от Германия и да бъдат питани тези хора, какъв е произходът на тези милиони. Оказва се, че в Германия това е направено и държавата придобива 75 млрд евро от такива сметки.

 

Водещата Люба Кулезич попита дирактно дали Марков не е воден в своите твърдения от реваншизъм, заради уволнението си от НСО.

Аз съм модерен човек, а не реваншист, - отвърна Марков и продължи.

Става дума за справедливост! Няма българин който да не знае, че издигането в ерархията зависи от едни изключително прости хора на върха в държавата, които все още определят съдби. Това е моделът на ДС и някогашното политбюро. Тодор Живков например дори не е имал висше образование. Държавата бе ограбена през този преход, а не развивана, благодарение на такива хора.

Плевнелиев дикларира, че е модерен и широко скроен човек. Декларира друг вид поведение, а не като на Първанов, когато в президентството влизаха само съветници, които след това бяха разстрелвани по улиците. Но президентът и премиерът не бива да си правят илюзии, - завърши Марков и отказа да обясни какво точно има предвид.  

 

Вие искате реваншизъм... ГЕРБ да прави каквото иска, аз съм за помирение, за да постигнем едно благоденствие, завърши на свой ред Бончо Асенов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 38| 5727 |23.02.2012 Сините искат досиетата на кредитните милионери в НС . 13| 12156 |22.02.2012 Нели Нешева: Не съм жертва на скандала с цените на лекарствата . 9| 5431 |21.02.2012 След скандала в „Напоителни системи”-нов шеф . 8| 5075 |21.02.2012 Имало лек натиск за забавяне отварянето на досиетата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ