Реклама / Ads
2| 3784 |19.03.2017 НОВИНИ

Лозан Панов: И от ВСС зависи да не сме балканска корумпирана държава

.
Лозан Панов
Въпреки атаките, дискредитацията и опитите да се прокара линията,че това е политическа сбирка, професионалният дебат надделя и чуха това, което каза Лаура Кьовеши. Това каза шефът на ВКС Лозан Панов по БТВ.
 

Той напомни, че докато е текла срещата с Кьовеши , ВСС  е обсъждал съкращенията, които Панов е направил в съда.  В съда беше извършен анализ. Тов  не са служители, които вършат дейност. В същото време те получават голямо възнаграждение. Става дума за  6-ма шофьори, които взимат заплати  от 1330 до 1150 лв . Това са хора, които имат по час ангажираност на ден. ВКС  не е транспортна фирма. Намалиха се и началническите длъжности. Техните функции могат да се изпълнява  и от други колеги.

 

Някои смятат, че това, което се случва в Румъния,   може да се пренесе у нас. Важно е как действа държавата спрямо корупцията. В България усещаме липса на държавност. В Румъния има прокурори,  разследващи, които действат в екип. Хората в него се подбират по специален ред. Един от аргументите  на Кьовеши  е, че тази структура е независима. Тя не може да им каже какво да правят те. Няма я тази субординация. Ние създадохме спецсъда  ,който не показва резултатите на северната ни съседка.

 

Показателно е едно дело за корупция в Румъния  и България. Шофьор минава българо -румънската границата. Румънският и  българският митничар си искат подкуп. През 2013 г. в Румъния съд в Констанца  постановява 3 години ефективна присъда. През 2015 година в България делото влиза в добричкия окръжен съд и приключва с оправдателна присъда. По-късно варненският съд постановява две годишна условна присъда.

Причините да се случва това са много. В този случай е важно  досъдебното  производство  и събиране на доказателства- формалността  на процедурата и изкривяването в съдебната фаза. В Румъния имат 90 процента  успеваемост в борбата с корупцията по високите  етажи на властта. Обликът  на съдебната система ще зависи от ВСС . Ако искаме Българи да не изглежда като балканска корумпирана държава, това ще зависи и от  избора на  ВСС . Това трябва да са магистрати с доказан авторитет. Да не се подвеждат колегите по регионален принцип . Нека да се изберат достойни хора, да дават ясни решения и да имат визия  на съдебната карта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5643 |16.03.2017 ВСС спретна активно мероприятие на шефа на ВКС Лозан Панов . 3| 4986 |13.03.2017 Лозан Панов: С Румъния сме в една лодка, но те са по-бързи . 3| 4175 |11.03.2017 Л. Панов: В съдебната система цари блатно спокойствие, мирише на лошо . 0| 3670 |09.03.2017 Шотландия пак тръгна към независимост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads