Реклама / Ads

21| 5205 |22.07.2011

"Лукойл" се отчита на НАП чак в края на годината

.
Месец след изтичането на крайния законов срок за монтиране на датчици за оборота на гориво в данъчните складове "Лукойл Нефтохим" обяви, че окончателно ще изпълни това свое задължение и ще се свърже с Национална агенция по приходите (НАП) чак до края на годината.
 
Техническите съоръжения са задължителни според Закона за акцизите и данъчните складове, но митническа проверка от миналата седмица установи, че “Лукойл” не е монтирал всички датчици и не подава пълна информация към данъчните.

В края на миналата седмица шефът на агенция “Митници” Ваньо Танов и финансовият министър Симеон Дянков предупредиха, че рафинерията може да остане без лиценз, докато не изпълни изискванията на закона, което би означавало временно да спре да произвежда и да търгува с горива.

В четвъртък обаче директорът на НАП Красимир Стефанов каза, че “подобна мярка може да създаде проблеми, тъй като компанията осигурява около 25% от данъчните постъпления”.

Проблемът с липсващите датчици е бил обсъждан на работно съвещание с участието на представители на групата компании "Лукойл" в България и ръководството на агенция "Митници", се казва в съобщението на компанията.

Нейните представители са докладвали графика за пълно изпълнение на изискванията,. според който до 15 септември т. г. трябва да бъде приключена половината от оставащата работа, а до края на годината окончателно да бъдат монтирани всички необходими технически съоръжения.

Като са приели отправените забележки и са отчели забавяне в изпълнението на изискванията, от "Лукойл" са изтъкнали, че не възразяват срещу констатациите от проверките, но прилагането на наредбата в предприятие с мащабите и категорията на комбината е свързано с изключително голям брой технически, проектни, строителни и технологични проблеми.

Комбинатът е единственият по мащабите си регистриран данъчен склад на територията на България, който работи с огромни количества суровини и продукти и представлява индустриален град със стотици инсталации и съоръжения, които го определят като най-голямата рафинерия на Балканския полуостров, се посочва в съобщението.

От компанията обясняват, че от деня на приемането на наредбата за измервателни уреди "Лукойл Нефтохим" е приел програма и работи за покриването на изискванията, като към момента част от предвидените дейности е вече реализирана.

На всички определени точки за контрол за изходящи продукти на производствената площадка са монтирани датчици, с изключение на тръбопроводите между два данъчни склада и пирсовете на обект "Росенец", който е огромно съоръжение с инвестирани милиони долари. На обект "Росенец" има денонощен митнически контрол и измерването се извършва от международно сертифицирана независима инспектираща организация за стоков контрол, допълват от компанията.

Те уведомяват медиите, че ръководството на Агенция “Митници” е стартирало административното производство срещу “Лукойл”, постъпващите документи се анализират и след обобщаването им ще бъде взето съответното решение.

Агенцията прие да обсъди предоставената информация и въз основа на получените данни да се произнесе относно санкциите за забавянето на изпълнението на наредбата, допълват от “Лукойл”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. "Сова Харис" отчита подкрепа за Борисов в София 18| 5281 |09.06.2011 . "Лукойл" повиши цените напук на протестите 96| 5861 |28.04.2011 . Паролата “Отчитаме ли на Танов?” натопила шефа на митниците 14| 6199 |29.01.2011 . ЧЕЗ: 3-месечното отчитане ще е в полза на потребителите 7| 4079 |13.09.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ