Реклама / Ads
8| 8164 |07.02.2013 НОВИНИ

Луксозният живот на духовниците отблъсква народа от църквата

.
Златния "Ролекс" на пловдивския митрополит Николай, оценен на не по-малко от 10 хил. лв.
Предстоящият в края на месеца избор на нов български патриарх още не е набрал популярност като обществено значима тема. Сред по-младите българи темата почти не е важна.
 

Повечето българи не са обсъждали въпроса с приятели или в семейството. Усещането за връзки с бизнеса и за луксозен живот на духовници е основният проблем, който мнозина виждат пред църквата. Въпреки това повечето смятат, че изборът има по-скоро голямо значение за България.

Това сочат данни от изследване по темата на "ББСС Галъп интернешънъл" през януари, цитирано от БГНЕС.

Очевидно, темата запазва принципната си значимост за мнозина, но е останала далеч от ежедневието до този момент. Изключение донякъде правят по-високите възрастови групи. Данните индиректно потвърждават неголямото влияние на църквата в обществото ни в последните десетилетия, както и наличието на значими проблеми пред църковната институция.

Респондентите са били помолени и да посочат проблеми пред църквата. Около една пета са се затруднили. Сред останалите най-често се срещат отговорите, които могат да бъдат категоризирани най-общо като "Връзки на църквата с бизнеса и луксозен живот на духовници".

Липсата на достатъчно близка до ежедневието на хората дейност е втората по честота категория отговори. Респондентите отбелязват и проблеми, свързани с усещането за намаляване на ролята на религията в съвременното общество, както и принадлежността на висши духовници към бившата Държавна сигурност. Като проблем се отчита и дейността на секти, ролята на атеистичното управление в близкото минало, липсата на добре подготвени духовници, липсата на достатъчно уважение към църквата от страна на хората и др.

Краткото изследване събужда редица хипотези, които следва да бъдат разглеждани по-нататък. Изследването е проведено от 4 до 10 януари 2013 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1017 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6797 |05.02.2013 Състоянието на Златко Баретата остава с риск за живота . 3| 5593 |01.02.2013 2 доживотни присъди поиска съдът за убийството на Женя . 2| 6041 |18.01.2013 Животоспасяващо лекарство разработиха от БАН . 25| 8378 |20.12.2012 3 доживотни присъди за Килърите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads