Реклама / Ads
11| 5091 |29.06.2010 НОВИНИ

Магистрати сменят спешно телефони, подслушвали ги

.
Шок и ужас в правораздавателната система. Магистрати спешно сменят мобилните си телефони. Причината е в признанието на зам.-главния прокурор Валери Първанов, че десетина служители на Темида са обект на специални разузнавателни средства (СРС) заради нерегламентирани контакти с лица от престъпния свят.
 

В съдебната палата вече обикалял слух, че по сменените телефони ще се познават гузните магистрати. Някои пък допускат, че подслушванията са станали практика, но немалко от тях били нерегламентирани.
Извън този списък имало друг с адвокати, чиите телефони също били в обсега на СРС-та. Някои от защитниците играели ролята на посредници за уреждане на делата на клиентите им.

"Поддържат активна връзка, слушаме ги, наблюдаваме ги, филмираме ги дори, дават указания за разследването", каза още по този повод Първанов пред Виктор Николаев в bTV.

"Не винаги обаче, тези магистрати излизат на светло при използване на СРС в разследвания срещу тях. Те биват уличени при използване на СРС срещу лица от организираната престъпност, уточни заместникът на Борис Велчев.

Той съобщи, че срещу 30 магистрати вече са заведени дела, а по някои от тях има и присъди. Първанов изтъкна, че след влизането в сила на последните изменения и допълнения на НПК, с които СРС могат да се използват повече, възможностите на прокуратурата са се повишили.
"Така корумпирани лица от съдебната система започват да попадат все по-често в полезрението на прокуратурата", обясни Валери Първанов.

Валери Първанов призна, че един от тежките проблеми на правосъдната система са неразкритите поръчкови убийства. Не достигала материална база, ресурс и техника. А точно работата на терен е най-важна, за да се съберат доказателства за извършеното престъпление. В момента се разчитало главно на свидетелски показания. Прокурорът призова гражданите, свидетели на престъпления, да не бягат от отговорност, а да съдействат на разследването. В момента прокуратурата нямала правен способ да приключи близо 80 000 дела, които се точат от години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5762 |18.06.2010 Уорлик: BG медиите сменят политиката си за една нощ . 8| 4701 |26.05.2010 Велчев погна „безимотните” деца на магистрати . 3| 5054 |26.05.2010 Сменят трима в КРС с хора на ГЕРБ . 12| 5461 |21.05.2010 Цветанов вдигна мерника на "Магистратите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads