Реклама / Ads
5| 4874 |15.10.2014 НОВИНИ

Махнаха консула ни в Донецк, подкрепял сепаратистите

.
Иван Аврамов
Правителството освободи от длъжност украинския гражданин Иван Аврамов от длъжността почетен консул на Република България в Украйна, със седалище в град Донецк и с консулски окръг, който обхваща Донецка, Луганска и Запорожка области на Украйна. Това съобщи пресслужбата на кабинета.
 
Аврамов е освободен от длъжността след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна и да имат негативни последици за отношенията между двете държави, както и за ефективната защита на правата на българската общност в Украйна. Името на Аврамов се свързва с публикации за негова съпричастност към дейности срещу  украинската държава, което е сериозна пречка за осъществяване на основните функции на длъжността почетен консул.

Аврамов подкрепя руските сепаратисти в размирните области на Източна Украйна, в които е почетен консул, разказват дипломати.

Освен това е бил член на “семейството” на Виктор Янукович, както е известна в Украйна олигархичната структура около сваления президент на Украйна.

Иван Аврамов е на 45-о място в списъка на най-богатите украинци със състояние от 352 млн. долара. Твърди се, че в “семейството” е бил надзорник на Одеска област, контролирал е производството и контрабандата на алкохол.

Освен това е съсобственик на въгледобивния монополист “Донбасхолдинг” и собственик на няколко фабрики за обогатяване на въглища.

Притежава и Болградския завод за алкохол, а при управлението на Янукович е контролирал и държавния алкохолен монопол “Укрспирт”. В Луганск пък има компания за добив на газ.

Единствен официален съдружник на Аврамов е Юрий Иванющенко, който е включен в списъка на ЕС за блокиране на банковите сметки на поддръжниците на Янукович. Като “надзорник” за Одеска област Аврамов е контролирал и тамошната митница според публикации в украински медии.

Освобождаването му от поста почетен консул на България ще позволи на властите да го разследват и съдят, разясниха дипломати. Почетният консул не получава заплата, но има имунитет като дипломат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4811 |23.07.2014 Махнаха таксите на частните съдебни изпълнители . 9| 9638 |24.05.2014 Сексапилна бомба избухна в Донецк, казва се Наталия . 9| 5782 |21.03.2014 Махнаха кмета на Тетевен от длъжност . 21| 5539 |19.03.2014 Божидар Димитров: Путин ще продължи натиска за Донецк, Луганск, Харков и Одеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads