Реклама / Ads
11| 14623 |03.08.2017 НОВИНИ

Македонският президент ни поля с леден душ за договора

.
Георге Иванов
Президентът на Македония Георге Иванов пропусна за пореден път да спомене българите като важна съставна част от обществото на бившата югорепублика. Той отбеляза Илинден с венци пред паметника на създателя на идеята за македонска република в състава на Югославия – Методи Андонов – Ченто. Той не бе заедно с премиерите Борисов и Заев при гроба на Г. Делчев.
 
„Трябва да създадем широк македонски фронт, в който ще има място за просперитет на всички честни македонци, албанци, турци, власи, сърби, роми, бошняци, независимо от политическата и идеологическата им принадлежност”, каза Георге Иванов, без да спомене българите.

„Без македонизма, Македония е само форма без никаква същност и македонският народ ще бъде сведен до аморфна маса, която може да се моделира според желанието на чужденците... Македонизмът е нашето име и творчество, нашата култура и традиция, нашият македонски език, нашият 7/8 музикален такт, нашият македонски модел на съжителство и уважаване на различността. Македонизмът е нашият автентичен светоглед, израз на нашата идентичност”, каза в словото си Иванов.

Македонският президент попари набързо мечтите на нашите политици, които още си мислят, че с подписването на договора за добросъседство, всички спорни исторически проблеми между двете държави автоматично са решени. Той разкритикува остро ръководителите на „две съседни държави”, които искали страната му да се откаже от македонизма.

„В последните пет години, посочи Иванов, двама вече бивши президенти на две съседни държави, членки на Европейския съюз и НАТО, казаха едно и също нещо. Първият ни предупреди, че с македонизма вратите в НАТО и Европейския съюз са затворени за нас. Вторият пък каза, че Македония трябва да влезе в Европейския съюз, но не и македонизма. Двамата привидно добронамерено ни съветваха да свалим мантията на македонизма, и да я оставим пред прага на Евроатлантическия дом. Двамата изхождат от предположението, че тя е рокля и е нещо чуждо, някаква крадена стока, която някой ни е продал на черно. Те твърдят, че македонизмът е лъжа, с която я крием истината за това кои сме наистина”, подчерта президентът Иванов в обръщението.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5442 |01.08.2017 Вицепрезидентът на САЩ: Има вариант да отменим санкциите срещу Русия . 3| 5343 |01.08.2017 Президентът извадил българин от гръцки затвор, натопен за убийство . 8| 8647 |31.07.2017 М. Андреев пред Фрог: Решетников нареди на Борисов да загуби президентските избори . 2| 4912 |31.07.2017 „Уикилийкс“ "освети" над 20 000 имейла на френския президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads