Реклама / Ads
9| 3809 |30.01.2024 НОВИНИ

Макрон моли ЕС да помогне за справянето с фермерската криза

.
Френският държавен глава Еманюел Макрон Източник: БГНЕС
Френският държавен глава Еманюел Макрон заяви във вторник, че иска Европейският съюз да регулира вноса на пилета и зърно от Украйна и да позволи гъвкавост на някои от правилата за земеделие в единния блок, за да успокои гнева сред френските фермери, съобщи Ройтерс.
 

Говорейки по време на държавно посещение в Швеция, докато фермери паркираха трактори по магистралите във Франция и запалиха бали сено, за да блокират отчасти достъпа до летището в Тулуза, Макрон отбеляза също така, че не иска проекта за търговско споразумение между ЕС и блока Меркосур на страни от Южна Америка бъде подписан в сегашния си вид.

 

Френските демонстрации следват подобни действия в други европейски страни, включително Германия и Полша, преди изборите за Европейски парламент през юни, на които се вижда, че крайната десница, за която фермерите представляват нарастващ избирателен кръг, би спечелила, посочва Ройтерс.





В опит да предотврати ескалация на протестите и с поглед към предстоящите европейски избори, френските власти вече се отказаха от плановете за постепенно намаляване на субсидиите за дизелово гориво за земеделието и обещаха да облекчат екологичните разпоредби. Правителството също така ще настоява пред колегите си от ЕС да се споразумеят за облекчаване на регулациите върху необработените земеделски земи.

 

"Поискахме много конкретни неща за нашите фермери", каза Макрон, който ще присъства на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък.

 

По думите му Франция желае "да има ясни мерки за вноса от Украйна, защото днес имаме като обем и качество неща, които дестабилизират европейския пазар, независимо дали става въпроса за пилете или зърнени храни".

 

По-рано днес Европейската комисия заяви, че продължава да преследва постигането на търговско споразумение със страните от блока Меркосур, като това стана факт само ден, след като от офиса на Макрон заявиха, че ЕС е сложил край на преговорите.





Френският президент бе категоричен, че иска "яснота относно Меркосур", добавяйки, че не иска подписване на споразумението, както е изготвено в момента, поради това, което той описа като липса на гаранции, че вносните продукти ще трябва да следват подобни правила като европейските продукти.

 

Фермерите във Франция, която е водещият селскостопански производител в ЕС, алармират, че не им се плаща достатъчно, затруднени са от прекомерните регулации, свързани с опазването на околната среда и са изправени пред нелоялна конкуренция от евтин внос.

 

Макрон посочи освен това, че иска по-голяма гъвкавост по отношение на някои от общите селскостопански правила на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4170 |30.01.2024 Проверяваме онлайн в НОИ за обезщетенията за безработица . 1| 4274 |30.01.2024 ГЕРБ и ПП-ДБ предлагат промени в Семейния кодекс за споделеното родителство . 3| 3790 |30.01.2024 След скандала! Здравната комисия прие механизъм за плащане на онколекарства на болниците . 3| 3797 |30.01.2024 ИПИ: През 2024 г. се очаква иĸoнoмиĸaтa нa Coфия да наpacнe c oĸoлo 6 млpд. лв.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads