Реклама / Ads
1| 5390 |29.04.2010 НОВИНИ

По-малко пари за болничните, без неплатен ден

.
Още спорят за болничните
В новата схема за изплащане на болничните няма да има ден, който да не се заплаща на работника. Затова се споразумяха правителството и социалните партньори по време на заседанието на съвета за тристранно сътрудничество.
 

Управляващите настояват за вариант, при който в първите три дни работодателят поема по 70 % от дневното възнаграждение на работника, а бизнесът застава зад варианта, при който заплаща трите дни по 50% от полагащото се възнаграждение, обясни председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.


Обсъжда се и среден вариант с изплащане на 60% от страна на работодателите за всеки от трите дни.

Окончателното решение на тристранния съвет трябва да бъде взето в понеделник, на специално заседание с участието на премиера Бойко Борисов.

Синдикатите продължават да бъдат против предложението, защото според тях и при такъв начин на разпределение на плащанията работниците ще бъдат ощетени.

На днешното заседание е станало ясно, че мярката ще бъде временна и ще важи до края на тази година, а не както се обсъждаше - до края на следващата година. Според предварителните разчети от промяната в режима на изплащане на болничните се очаква държавното обществено осигуряване да спести 91 млн. лв.

По данни на НОИ хората, получили болнични, са се увеличили със 160 хил. през първото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на миналата година.

Три публични регистъра по отношение на болничните предлагат работодателите, посочи още Божидар Данев. Това предложение е подкрепено от синдикатите. Първият публичен регистър е за всички болнични листове, издадени от съответния личен лекар. Така ще има яснота колко такива листове е издал всеки лекар. Вторият публичен регистър е за всяко предприятие да се знае колко са процентите болнични дни от общите работни дни. Така ще се разбере дали има работодатели, които злоупотребяват и не пускат служителите си в болнични. Третият регистър е задължение на държавата и е за това как вървят плащанията, посочи Данев. По думите му това,което се наблюдава, е злоупотреба с болнични листове. Относно преговорите в тристранния съвет той коментира, че в условията на криза всяка страна трябва да направи своите отстъпки - от една страна НОИ, от друга - синдикатите и от трета - работодателите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5266 |14.04.2010 Влак "лети" до Бургас за по-малко от 6 часа . 6| 4921 |13.04.2010 Плащаме по-малко за тока от 1 юли 2010? . 6| 4629 |18.03.2010 Джипитата губят пациенти заради неплатени вноски . 1| 4968 |03.02.2010 Плащаме по-малко за некачествена електроенергия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads