Реклама / Ads
1| 3860 |09.01.2019 НОВИНИ

Манолова към АПИ и МРРБ: Удължете гратисния период за е-винетките

.
Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ с искане да бъде удължен гратисния период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки. Манолова е сезирала още КС за промените в Закона за държавния служител, които забраняват на пенсионери да заемат държавна служба.
 

По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани. Според Манолова обаче срокът е „несправедливо и некоректно определен“. Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания, не по тяхна вина.

 

Омбудсманът отбелязва пет основни проблема, които се дължат на лоша администрация, която „се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се“.

 

Липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при банкови преводи при плащането им, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, посочени в препоръката на Манолова.

 

От администрацията на омбудсмана съобщиха още, че Мая Манолова е сезирала  Конституционния съд за промените в Закона за държавния служител, които забраняват на пенсионери да заемат държавна служба, а хиляди други предстои да бъдат уволнени. Текстовете бяха прокарани през Закона за държавния бюджет за 2019 г.

 

Според Манолова промените са в нарушение на принципа на правовата държава, конституционните социални права – на труд, трудово възнаграждение и обществено осигуряване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3762 |08.01.2019 Манолова внесе жалба в КС срещу промените в Закона за горивата . 6| 4606 |08.01.2019 Мая Манолова: Срамувам се от провала на е-винетките . 2| 3881 |07.01.2019 Манолова: Без такси за детските градини и ясли заради демографската криза . 0| 4306 |27.12.2018 След акция на Манолова във фейсбук, десетки фирми даряват утре храни за децата от приюта на отец Иван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads