Реклама / Ads
2| 4931 |14.01.2016 НОВИНИ

Марин Божков: Бъчварова приличаше на паникьосан учител

.
Марин Божков
Скандал с есемес във ВСС, в който участва и премиерът Борисов. Напрежение във МВР, протести във Враца, където са командировани 20 прокурори, които да проверят действията на местното обвинение по случая с пребитото до смърт момче. Юристът Марин Божков коментира, причината за това се крие в спряната реформа в съдебната система. По думите му, тя тъкмо да се случи и спря.
 

Когато политическата власт спира реформата, извършват се политически убийства, а селски мутри се развихрят всеки трябва да говори политически, независимо от поста, който заема, смята юристът. В такава ситуация всеки трябва да говори политически, а вчерашната реакция на министър Румяна Бъчварова приличаше на паникьосан учител, който не може да овладее един палав клас. Недоволни са и полицаите, където реформата отново е спряла. За какво да говорим освен политически, кулинарно ли, попита Божков?

 

Безпомощност и паника издават действията на министъра. Когато казваш "стига вече", означава да си подадеш оставката. Да, най-вероятно, за да има убийства, това означава, че организираната престъпност си иска обратно парите, но това трябва да има и политически отговор, коментира правистът.

 

Изпращането на 20 столични прокурори във Враца също издава паника, смята Божков. Политическите договорки между правителството, парламентарните групи, някои от които от първия ред, излъчват символите на задкулисието, показват, че правото на живот в България е извън контрол, подчерта правозащитникът. Според него, за да се стигне до всичко това, виновни са тези, които са влезли в безпринципни договорки, допуснали са всички тези нападения и сега е напълно ясно, че са изпаднали в паника.

 

Повдигнатото от страна на Прокуратурата към двамата братя – биячи във Враца обвинение за убийство по непредпазливост, той коментира като неадектванто и обществено неприемливо. По думите му, на българските граждани не може да се гарантира правото им на живот. Унизително е отношението ѝ към полицаите, които са третирани като разсилни. Нужни са радикални реформи, като в противен случай ще се стигне до политическо безвластие.

 

Според Марин Божков обществен натиск за реформа на правоохранителните и съдебни органи не само е възможен, той е и желан. Опитът да се каже, че народът не притежава нужната експертиза,  означава подмяна на дебата. Ако народът предлага по-добри експертни решения, то тогава експертите трябва да отидат да метат улиците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6962 |14.01.2016 Бъчварова: Аз отговарям за международното сътрудничество . 19| 5385 |13.01.2016 Мерджанов смля Бъчварова: Колко трупа още са необходими, за да накърнят чувството Ви за стабилност? . 12| 4907 |13.01.2016 Румяна Бъчварова: Борисов има неизчерпаем опит за МВР . 5| 4896 |13.01.2016 Синдикатите в МВР: Бъчварова предлага по-рестриктивни мерки за полицаите от тези на Горанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads