Реклама / Ads
7| 5868 |13.03.2013 НОВИНИ

Марин Райков представи министрите си

.
Съставът на служебния кабинет Източник: Булфото
Вицепремиерите ще бъдат гръбнака на това правителство, каза Марин Райков, служебен премиер, на церемонията по предаване на властта в Министерски съвет.
 

Вчера президентът Плевнелиев по моя молба се съгласи да ми остави привилегията аз да представя своя екип. В самото начало държа да кажа, че този екип ще бъде работлив, а не бъбрив, увери Марин Райков.

Изборът на Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие, е естествен. Нейната професионална биография минава през 13 години работа в държавната администрация.

Деяна Костадинова ще бъде вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Нейната кандидатура беше най-високо оценена от експертите в труда и социалната политика.

Илияна Ценова, вицепремиер и министър по управление на европейските средства. Това е един уникален инструмент за подкрепа на икономическия растеж в България.

Ген. Петя Първанова ще бъде министър на вътрешните работи. Не искам никой да се заблуждава. Тя не е човек, който може да бъде подценен. Изборът е по-скоро исторически – първата жена, която получава този уникален професионален шанс в МВР. Тя има изключителна биография.

Драгомир Йорданов ще бъде министър на правосъдието. Той е магистрат, но и обучаващ магистратите. Едва ли може в този момент да има по-подходящ министър на правосъдието, който трябва да поддържа баланса между изпълнителната и съдебната власт – принципът, на който много държа.

Проф. Иван Станков ще е министър на земеделието и храните, той е уважаван сред чужди и сред свои. Залагаме на него този изключително важен за ЕС ресор.

Калин Христов ще е министър на финансите. Това е ключов човек в това правителство. Авантюри няма да предприемаме. Ще търсим по-социален подход, ще търсим резерви в бюджета такъв, какъвто е. Няма да създадем предпоставки за срив, защото всяка авантюра ще бъде платена от най-уязвимите и трябва да мислим за тях.

Кристиян Кръстев ще бъде министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Респектиращ е фактът, че той заема ключови позиции на изключително млада възраст.

Проф. Николай Милошев е министър на образованието, младежта и науката. Той е изключително уважаван представител на академичната ни общност. Той ще отговаря за стабилността и устойчивото развитие в сферата на образованието.

Петър Стойчев ще е министър на физическото възпитание и спорта. Няма нужда от аргументация, той е просто шампион. Като българин не мога да не се гордея с неговите постижения.

Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство. Това е изключително тежка и сложна задача, по която трябва да бъдат направени много неща. Трябва да ускорим този процес. Той е възпитаник на университета Цинхуа в Пекин, владее английски, японски, китайски.

Доц. д-р Тодор Тагарев, министър на отбраната, е един от най-модерните експерти в областта на въоръжените сили у нас. Бил е експертен съветник в Министерство на отбраната.

Владимир Пенев е министър на културата. Той беше най-добрият избор поради своя висок интелект и артистичен талант.

Юлиян Попов, министър на околната среда и водите, е човек, когото познавам от доста време. Той идва от Лондон. Опитът му се простира далеч извън пределите на тясната специалност на това министерство. Той ще трябва да търси специфичния баланс между развитието и околната среда.

Асен Василев ще е министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той е възпитаник на Харвард. Тясната му специалност е в областта на конкурентоспособността. Ще работим по темата за монополите изключително сериозно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 7955 |13.03.2013 Райков към Борисов: Вие бяхте силен, а не силов премиер . 67| 6116 |13.03.2013 Борисов към Райков: Не слушайте БСП, действайте мъдро . 62| 6670 |12.03.2013 Оставки на Плевнелиев и Райков поиска Янаки Ганчев . 65| 7070 |12.03.2013 Марин Райков: Това правителство е безпартийно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads