Реклама / Ads
21| 5541 |11.01.2015 НОВИНИ

От „Марша на солидарността” за Фрог: По-обединени сме отвсякога

.
Свобода, равенство, братство, скандирахме всички. Бяхме хиляди. Пяхме „Марсилезата". „Шарли!” и пляскахме в подкрепа. Всички бяха единни, чувствам французите по-обединени отвсякога, коментира специално за Фрог нюз Марк Кастинейра, участник в „Марша на солидарността” в Кавайон, Южна Франция.
 
Всички бяхме Шарли, всички бяхме заедно. Подобна манифестация и обединен дух не е имало от Майските събития във Франция през 1968 г., коментираше тълпата. Центърът на града беше затворен за движение на автомобили. До шествието се приближи група араби с моторите си. Опитаха се да говорят с полицаите да направят изключение и да ги пуснат. За моя най-голяма изненада тълпата направи стена пред тях, минаването им стана невъзможно, коментира Кастинейра. По негови думи това не би могло да се случи преди.

Имам приятели мюсюлмани. Чувстват се много зле след случилото се. Един приятел ми каза: „Да, аз не съм раждан във Франция, мюсюлманин съм, но децата ми са раждани тук, те са французи. Аз съм с Шарли”, коментира Кастинейра.

Французинът, както и семейството му са шокирани от случилото се. В един от най-ужасяващите дни от преследването на терористите и нарастващите жертви, 8 януари, баща му имал рожден ден. Цялото семейство вместо да празнува, седяло пред телевизора и трескаво следяло случващото се.

Въпреки стреса Марк Кастинейра твърди, че французите не са уплашени от това, което се случи. Всички са обединени. Възрастни жени от тълпата коментирали: „Сега сигурността във Франция ще се затегне качествено.”



Относно извънредните мерки за сигурност, които са взети, той коментира, че навсякъде по улиците е пълно с органи на реда. Не се чувства застрашен. „Френската полиция е много ефикасна и силна. Добре тренирана е за борба с тероризма”, са думите на Кастинейра.

„Шествие на солидарността” се провежда във всички по-големи населени места. Освен в Кавайон шествие се организира и в Авиньон, където се очаква да се присъединят още повече хора. Много магазини са сложили табелки в подкрепа „Ние сме Шарли”.

Около 1 милион души, сред които десетки световни лидери, са в редиците на "Марша на солидарността" в Париж. "Площадът на републиката" е изпълнен до краен предел. Около 15 000 души се включиха в похода в памет на жертвите на терористичните нападения в Париж и от Брюксел. В центъра на града висят огромни транспаранти с текст „Брюксел е с Шарли" на френски и английски език.


Марк Кастинейра
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 12325 |09.01.2015 Димитър Йончев пред Фрог: Съсипахме Близкия изток и сега плащаме . 45| 11687 |09.01.2015 Посланик Шопов за Фрог: Доган е готвен за американец и агент в Турция, губи диря с КГБ . 23| 5357 |08.01.2015 Експерт за Фрог: Модифицирана агресията на исляма тръгва по стари трасета . 11| 6167 |08.01.2015 Експерт пред Фрог: Мюсюлманите ни възприемат като застаряващо гей общество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads