Реклама / Ads
0| 3027 |15.04.2022 НОВИНИ

Мартин Димитров: Няма да е фатално, ако днес не изберем шеф на БНБ

.
Мартин Димитров Източник: БГНЕС
„Ако днешната процедура не излъчи шеф, няма да е никакъв проблем, ще продължим да търсим фигура. Хубавото е, че всичко става пред очите на хората и се вижда, че няма договорки. БНБ е важна позиция и трябва да се търси фигура с много качества. Мисля, че за БНБ се иска друг вид опит и контакти, от тези, които Каримански има. Това въпрос обаче ще бъде разрешен”. Това каза по NOVANEWS депутатът от „Демократична България” Мартин Димитров.
 

Въвеждане на таван на цените няма да постигне търсените цели. „Тази идея не ни харесва, няма да постигне търсените цели. Предложихме три неща, които веднага могат да бъдат приложени, две от тях са конкретни законопроекти. Една от мерките за намаляване на инфлацията е за стоките с по-чувствително поскъпване да искаме от ЕК за шест месеца намаляване и премахване на бариерата по вноса. Това е очевидно решение. Част от поскъпването така ще бъде преодоляно. Ще има инфлация, но малка, тъй като предлагането ще се увеличи. Когато ЕС наложи квоти на вноса, достигайки лимита, вносът спира. Това освобождаване ще намали цените”, обясни Димитров.


Той добави още, че от „Демократична България” предлагат и намаляване на законната лихва при забавени плащания към дружествата.


„В уловия на сложна икономическа ситуацията, хората стават длъжници. Искаме тази лихва да бъде на средноевропейските нива и намаляване да има за гражданите и бизнеса. Това ще има компенсиращ ефект, а не наказателен”, каза още депутатът.


Третата мярка, която предлагат от партията е увеличаване прага за регистрация по ДДС на 100 хиляди лева от 2023 година, а от 2024 година на 166 хиляди.


„Това за малкия бизнес е много ключова и смислена реформа. Двайсет години не е правена промяна в това отношение, а е сериозна тежест за малките фирми”, каза още той.


По тази идея „Демократична България” среща положителни сигнали, добави Мартин Димитров, като уточни, че и по останалите предстоят разговори.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3279 |14.04.2022 Наско Сираков се закани на БФС: Ще дойдем 20 000 и камък върху камък няма да остане . 0| 3163 |14.04.2022 Нинова: Няма персонални промени в кабинета, Рашков не трябва да подава оставка . 0| 3165 |14.04.2022 Рибарски, ПП: В Плана категорично е разписано, че Мариците няма да се закриват до 2038 г. . 0| 3444 |14.04.2022 Кремъл: На крайцера “Москва” няма пожар. Взривовете са спрени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads