Реклама / Ads
8| 26917 |12.02.2024 НОВИНИ

Мартин Нотариуса е "световнонеизвестен" за бившия градски прокурор на София

.
Николай Кокинов Източник: БГНЕС
"Не съм бил в клуба на Мартин Божанов-Нотариуса. Не съм и бил поканен. За първи път чух името му, след като беше разстрелян - световнонеизвестен". Това заяви пред bTV бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.
 

"Това е поредният голям измамник. В съдебната система винаги са се появявали лобисти, които са обещавали "планини от храброст" на клиенти", допълни той.







Кокинов е категоричен, че хора като Мартин Божан и Петьо Еврото се влияят и действат по икономическа логика. "Интересуват ги парите. Подобрен брокер може да стане човек, който има необходимите контакти. Лобистите функционират с връзки и познанства", поясни той. Според него създадената парламентарна комисия няма да постигне нищо.

 

Според него Божанов достатъчно добре е мимикрирал в гънките на съдебната система. По думите му винаги се намират клиенти за такъв тип хора. Всяко стадо си има мърша. Понякога има и слаби звена, подчерта той.

 

Кокинов посочи, че след смяната на Иван Гешев като главен прокурор е настъпило разместване на пластовете в прокурорската система.

 

Кокинов изтъкна, че трудно може да се компенсират годините, в които държавното обвинение си е затваряло очите. По думите му Борислав Сарафов иска да се легитимира като лидер на прокуратурата.

 

Кокинов каза, че може да има податливи съдии при "неслучайно" случайно разпределение на делата.

 

Според него е съвсем нормално да се проверява случайното разпределение на делата в СРП. "Пробойните са там, при случайния избор. Има податливи магистрати. Може да има пробив, ако делото се окаже, при подходящия прокурор", поясни той.





"Прокуратурата закъсня с обиските в клубът на Нотариуса "SS" - пет дни разлика с убийството", коментира бившият градски прокурор. Според него е трябвало да бъде извършен веднага след убийството на Нотариуса, а не 5 дни по-късно, защото така е било оставено време да се укрият доказателства.

 

"Уличното правосъдие няма втора инстанция", каза Николай Кокинов.

 

Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, беше застрелян на 31 януари вечерта. Това е станало в столичния квартал "Горна баня". Убийството е станало според около 20:00 часа в комплекса "Глория палас".

 

Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

 

Стана ясно, че освен предполагаемо с рекет, той се е занимавал и с изнудване и оказване на натиск върху български съдии.





Също така се е разпореждал със специален частен клуб - SS Club, посещаван от софийските магистрати, където достъпът бил само с членска карта.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2632 |12.02.2024 Разцепление: Част от фермерите подписва споразумение с кабинета, друга част продължава протестите . 2| 2811 |12.02.2024 Политическа атака? Отстраниха втори кмет от ПП-ДБ във Варна /видео/ . 13| 2786 |12.02.2024 Защитник на Путин и на идеята САЩ да нападне Канада. Кой е Тъкър Карлсън? . 19| 4519 |12.02.2024 Иво Инджев: Тръмп - този продукт на “консерватизма”, по нищо не се различава от Путлер по менталност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads