Реклама / Ads
5| 4720 |29.10.2023 НОВИНИ

Матева, ЦИК: Асен Василев няма избирателни права в България

.
Избирателната активност към 16 ч. е 34,16%, като тя е най-висока в Община Челопеч – 75,15% и най-ниска в Добрич – 23,18%. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг. "Настоящият адрес на Василев е извън страната, той няма избирателни права в България", посочи тя по повод казуса с Асен Василев. Появи се и интересен подход на ЦИК - на местата, където бюлетините са свършили, ще се ксерокопират бюлетини.
 

"Вече стана известно, че в няколко общини, в част от кочаните с бюлетините, се появяват такива без номерация. Става въпрос за Кюстендил, Дупница, Радомир и Перник. Дали сме оказания на Общинските избирателни комисии", обясни Матева.

 

"Секционните избирателни комисии ще съставят протоколи при наличието на такива бюлетини. Те обаче са бюлетини като останалите. Гласът на избирателите, гласували с тях, ще бъде отчетен като действителен”, обясни говорителят на ЦИК.

 

"В няколко кметства свършиха бюлетините - в Мездра, в кметство Върбешница, дадохме указания там да се ксерокопират бюлетините и да бъдат съставени протоколи от членове на ОИК и СИК, като бюлетините бъдат номерирани с последваща номерация", каза още тя. 

 

"Заявени са по-малко бюлетини за отпечатване и след като са подадени заявки за гласуване, ЦИК е дала указания как да се случи ксерокопирането на бюлетините", допълни Матева.

 

Председателят на СИК няма правомощия да анулира бюлетина, върху която се е отпечатал вота на избирателя.

 

"Молим всички членове на СИК да се запознаят с решението, където ясно е казано, че ако оставя следа от черната лента на бюлетините, или от мастилото на печата или химикала, тези бюлетини не трябва да се анулират, те са валидни", каза още Матева.

 

"Бюлетини не се изсипват от урните, и не се отварят урните преди края на изборния ден, ЦИК никога не е давала различни от тези указания", поясни говорителят на ЦИК.

 

Към момента няма причини да бъде удължаван изборнияг ден заради допълнителното отпечатване на бюлетини.

 

Относно казуса с Асен Василев, който не успя да гласува, Матева каза следното: 

 

"Настоящият адрес на Василев е извън страната, той няма избирателни права в България. Към 28 април тази година той няма регистриран настоящ и постоянен адрес на територията на страната".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3478 |29.10.2023 Табла с брайлов текст помагат на незрящите да гласуват в Бургас . 0| 3581 |29.10.2023 Към 16:00 часа: Най-висока е избирателната активност във Варна . 0| 3651 |29.10.2023 За какво гласуваха политическите и държавните лидери? . 17| 33300 |29.10.2023 Нивата на реките в цяла Изборландия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads