Реклама / Ads
3| 6812 |29.10.2011 НОВИНИ

Медна карта със съкровища мами иманяри

.
Древна книга за 15 000 евро е излъгала десетки иманяри, че разкрива тайни за несметни богатства.
 

На медните й листове текстове, изписани на латински, славянски, гръцки и еврейски, разказват къде и как наш владетел е заровил цялата хазна, преди да отиде на война, пише в. 24 часа. Не е известно от кога се разпространява тази книга и кои са създателите й. Ясно е обаче, че на такова изкушение трудно може да се устои и майсторите на фалшификати знаят това. "Експертите от Научно-историческия музей ни разказаха, че знаят за подобна или същата книга още от 1980 г. Тогава тя е била предлагана на властимащите, разказва началникът на сектор "Културно-исторически ценности" в "Криминална полиция" Ангел Папалезов.

Интересното менте, подмамило доста хора, жадни за бързо забогатяване, стигнало до ръцете на полицаите, след като била разбита иманярска банда в Пловдивско. "Около 50 000 човека излизат да копаят и да търсят находки всеки ден, защото страната ни е голям археологически обект и практически до всяко село има поне два обекта. Заради кризата това се е превърнало в поминък за много хора", разказва още Папалезов. Иманярите са доста добре подредена структура. На най-ниското стъпало работят за надница от 50 лева и копаят под ръководството на бригадир. Други на собствени разноски търсят съкровища и печелят, когато имат късмет.

Според данните на полицията това ниво през лятото може да набъбне до 200 000 човека. На следващото стъпало има около 1000 регионални дилъри. Над тях стоят други 200, които са на национално ниво. Те имат реалната възможност да купят нещо по-качествено и скъпо. Само 50-ина излизат в чужбина да пласират стоката. От 5 до 10 човека са на върха на пирамидата. Тези хора въртят около 1-2 млн. лв. от находки годишно. Те имат и друг бизнес, живеят охолно в полите на Витоша и в центъра на столицата, обяснява Папалезов.

Уникалните находки или просто добри копия се предлагат и купуват на тържища всеки понеделник, сряда и петък в столицата в заведения и кафенета срещу френската гимназия. Там се обменя най-новата информация за интересни предмети, уговарят се пътувания или просто споделят новостите на пазара. Нашите дилъри обаче все повече се сдобиват със славата на добри фалшификатори. Според оценките около 60-70% от предметите, които се предлагат на Запад, са ментета. "Имаше сигнал от световноизвестно нумизматично дружество, което бе обявило двама нашенци от едрото ниво за най-сериозните фалшификатори в света", казва Папалезов. Според закона правенето на ментета на картини се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., ако не отговарят на определените изисквания. Копията трябва да имат разрешение от министъра на културата, да бъдат с 10 процента по-малки от оригинала и да са обозначенш като копия. Досега обаче има само около 10 регистрирани такива копия в Министерството на културата, разказаха от полицията. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 5263 |05.08.2011 Трайков получи "пътна карта" за АЕЦ Белене . 3| 5011 |04.08.2011 По - нисък ДДС, ако плащаш с карта . 10| 6606 |25.07.2011 Шефът няма право да иска копие от лична карта . 23| 4963 |22.07.2011 Уорлик: Докладът на ЕК е пътна карта за промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads