Реклама / Ads
4| 4196 |17.12.2015 НОВИНИ

Мерджанов: Правителството се провали! Борисов да потвърди легитимността му

.
Атанас Мерджанов
„БСП лява България настоява всяка парламентарна група ясно и еднозначно да заяви отношението си към настоящото българско правителство. Ситуацията, в която никой вече не знае какъв е съставът на управляващото мнозинство и какви са отговорностите на всяка една от политическите сили в него, е нетърпима”.
 
Това се казва в декларация на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от зам.-председателя на групата Атанас Мерджанов.

Той подчерта, че не може отделни народни представители да влизат и излизат от мнозинството, все едно става дума за някаква квартална кръчма и е непонятно как в една и съща парламентарна група единият съпредседател е управляващ, а другият – в опозиция. „Управлението на страната не е детска игра, а министерското кресло не бива да се ползва като примамка за този или онзи незадоволен заместник- партиен лидер. Най-честно в настоящата обстановка би било министър-председателят да потвърди легитимността на сегашното българско правителство, за да стане ясно на българските граждани кой кой е и за какво се бори”, категоричен бе той.
            
Атанас Мерджанов заяви, че това правителство се е провалило и не е изпълнило предизборното си обещание, което е било гаранция за стабилност. Зам.-председателят на ПГ на левицата припомни, че през изминалата година на протест са излезли полицаите, надзирателите, съдиите, шофьорите, лекарите, военните, майките, музейните работници, библиотекарите, синдикати и работодатели, хора, които не искат да товарят децата си с повече дълг, българи срещу роми и роми срещу българи, бежанци. Той подчерта, че пред протест са били  тютюнопроизводителите и зеленчукопроизводителите, железничарите също, и се стигна до недоволството срещу винетните стикери. „Това ли е стабилността, която ще загубим, ако правителството падне от власт?”, попита той.

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще търси подкрепа за вот на недоверие в различни секторни политики. По подкрепата ще съдим кой е опозиционер
„Има претенции от други политически сили, че се противопоставят на правителството и ще им предоставим възможност да закрепят думите си с действия. Групата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще търси подкрепа за вот на недоверие по различните секторни политики”, заяви Мерджанов. Той поясни че сред тези сектори ще бъдат енергетиката, вътрешният ред и сигурността, отбраната, външната политика, здравеопазването, образованието, социалната политика, регионалната политика. „Подробни мотиви ще изложим пред всички парламентарни групи и от подкрепата им ще съдим, кой от тях е опозиционер и кой „скрита лимонка“, категоричен бе Мерджанов. По думите му темите, по които може да се констатира пълен провал са толкова много, че има за всички, но за съжаление от това страдат българските граждани.
 
 
Декларация
на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, представена от зам.-председателя на групата Атанас Мерджанов
          
Във връзка с политическото напрежение, на което е изложено  българското общество през последните дни, БСП лява България настоява всяка парламентарна група ясно и еднозначно да заяви отношението си към настоящото българско правителство. Ситуацията, в която никой вече не знае какъв е съставът на управляващото мнозинство и какви са отговорностите на всяка една от политическите сили в него е нетърпима. Пазарлъкът, на който сме свидетели, е недопустим за една демокрация, тъй като основният източник на нейната легитимност, народният вот, е всекидневно изкривяван. Не може отделни народни представители да влизат и излизат от мнозинството, все едно става дума за някаква квартална кръчма. Непонятно е как в една и съща парламентарна група единият съпредседател е управляващ, а другият – в опозиция. Управлението на страната не е детска игра, а министерското кресло не бива да се ползва като примамка за този или онзи незадоволен заместник-партиен лидер. Затова най-честно в настоящата обстановка би било министър-председателят да потвърди легитимността на сегашното българско правителство, за да стане ясно на българските граждани кой кой е и за какво се бори. Защото няма никакво значение, кой ще бъде следващият правосъден министър. Ясно е още от сега, че политиката която ще бъде провеждана в това ведомство ще бъде безуспешна.
            
Ние, от БСП лява България, заявяваме - и който има куража нека ни последва, че това правителство се провали. То не изпълни предизборното си обещание, което беше гаранция за стабилност. След като активно участваше в дестабилизирането на страната по време на правителството „Орешарски“, ГЕРБ обеща, че върне ли се на власт трусовете ще секнат и българите ще заживеят спокойно. Но дойде ли спокойствието? Настъпи ли времето на стабилност?
            
Само през изминалата година на протест се вдигнаха полицаите, надзирателите, съдиите, шофьорите, лекарите, военните, майките, музейните работници, библиотекарите.  Протестираха синдикати и работодатели, ту заедно, ту поотделно. Протестираха хора, които не искат да товарят децата си с повече дълг. Протестираха българи срещу роми и роми срещу българи. Протестираха бежанци и протестираха местните жители в селищата, където има бежанци. Протестираха в София срещу бутафорните тухли на Ларгото, в Русе заради мръсния въздух, в Стара Загора срещу цените на тока, в Плевенско срещу закриването на жп. гари. Пред протест бяха тютюно - и зеленчукопроизводители, железничари и кой ли още не. На тази реалност се отговаряше с цинизъм, със системно отсъствие на министрите от парламентарния контрол, изказвания за Поршета, с разсъждения за ракия и сланина. За да стигнем до изявлението на Лиляна Павлова, която като същинска Мария- Антоанета обясни, че който няма пари за винетка просто може да не пътува. Това ли е стабилността, която ще загубим ако правителството падне от власт?
            
И тъй като има претенции от други политически сили, че се противопоставят на правителството, заявяваме, че ще им предоставим възможност да закрепят думите си с действия. Групата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще търси подкрепа за вот на недоверие по различните секторни политики.
В енергетиката, където задълженията са вече над милиард лева.

В областта на вътрешния ред и сигурността, защото това правителство не успя за година и половина да завърши нито сантиметър от защитното съоръжение по българо- турската граница, предизвика полицейски бунтове, увисна без реакция след поредица стрелби насред София, включително с гаубица, остави КАТ без регистрационни табели и още куп неразбории, чието изброяване би отнело цял ден.

В областта на отбраната, където един министър излъга, че му е предлаган подкуп, унижи славната българска авиация и излага на риск живота и здравето на нашите пилоти.

По отношение на външната политика, чиито ястребски устрем все повече противоречи на интересите на България, но и на развитието на международните отношения в глобален план.

Срещу промените в системата на здравеопазването, които разделят болните на социално значими и социално незначими, като незначимите ще чакат до два месеца за да се консултират със специалист.

В сферата на образованието, заради закона, който субсидира частни училища за сметка на държавните.

В областта на социалната политика поради повишаването на възрастта за пенсиониране и замразените от бюджета плащания, в това число за майки и родилки в контекста на убийствена демографска криза, която ни съпътства.

В регионалната политика, заради задълбочаващото се неравенство между регионите и необоснованото увеличаване на винетните такси.
            
Подробни мотиви ще изложим пред всички парламентарни групи и отделни депутати, включително независими, и от подкрепата им ще съдим, кой от тях е опозиционер и кой „скрита лимонка“. Отворени сме и за вашите предложения, уважаеми нови опозиционери. Темите, по които може да се констатира пълен провал са толкова много, че има за всички ни. За съжаление обаче провалите се плащат не от управляващи или опозиция, а от българските граждани.





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4069 |09.12.2015 Каракачанов ербап: Р. Кънев да не се притеснява, ПФ подкрепя правителството . 17| 7640 |06.12.2015 Мерджанов: Зад "„Thank You, Бойко“" надничат въпроси . 8| 5528 |02.12.2015 Мерджанов: Няма пари за елементарното функциониране на сигурността . 4| 4664 |27.11.2015 Миков: Отпадането на деца от образование показва нежелание и неспособност на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads