Реклама / Ads
0| 4573 |14.09.2009 НОВИНИ

Меркел срещу Щайнмайер - дует, а не дуел

.
Меркел и Щайнмайер по време на дебата
Милиони германци проследиха единствения предизборен телевизионен дуел между Ангела Меркел и Франк-Валтер Щайнмайер. Докато според политолозите дебатът не е излъчил категоричен победител, зрителите фаворизират Щайнмайер.

И двамата участници в телевизионния дуел имаха на разположение по минута и половина за отделните отговори на въпросите на четирима журналисти. Те наблегнаха, естествено, на една основна тема - икономическата криза. Меркел се изказа в полза на намаляването на данъците с цел да се стимулира потреблението. Щайнмайер застъпи позицията, че тази мярка едва ли ще допринесе за намаляване на бюджетния дефицит.

Щайнмайер - по-убедителният

Като цяло телевизионният дуел премина вяло, без размяна на удари. Напрежението нарастваше единствено в моментите, когато имаше мащабни различия в мненията на Меркел и Щайнмайер. Например по отношение на атомната енергия. Ангела Меркел е за по-нататъшно използване на атомните електроцентрали, Щайнмайер - против.

Меркел отново подчерта, че се стреми към коалиция с партията на свободните демократи, тъй като сходствата между консервативния блок и свободните демократи са по-близки от тези със социалдемократите. "Стремя се към една друга коалиция, а именно към коалиция със свободните демократи. В сърцевината на следващия законодателен период ще са цели като създаване на работни места, търсене на бърз изход от кризата и генериране на стабилен стопански ръст. Тези цели се постижими в коалиция със свободните демократи. Сходствата помежду ни са по-големи, отколкото със социалдемократите", заяви Меркел.

Франк-Валтер Щайнмайер се изказа против бъдеща коалиция между ХДС/ХСС и свободните демократи и изключи възможността за коалиция между СДП и Лявата партия. Той окачестви плановете на ХДС/ХСС за намаляване на данъчното бреме като нереалистични, тъй като те предвиждат стопански ръст в рамките на девет процента годишно. Ангела Меркел заяви от своя страна, че планираните 15 милиарда евро спестявания са постижима цел.

"Много шум за нищо"

В крайна сметка всеки един от двамата успя да спечели точки, всеки по своему. Ангела Меркел - със самочувствието на правителствен ръководител - не позволи на журналистите да й скроят клопки, което обаче им се удаде на два-три пъти при Франк-Валтер Щайнмайер. Според мнението на телевизионните зрители дуелът не е излъчил категоричен победител. И все пак мнозинството от анкетираните са на мнение, че по-добре се е представил кандидатът на СДП.

Всяка една от партиите оцени своя кандидат като победител и в това няма нищо чудно. Само опозицията в лицето на Зелените и новата Лява партия остана като че ли обидена, тъй като от една страна нейните кандидати нямаха право да участват в дебата, а от друга - защото някои основни теми като образователната политика, семейната политика и политиката за опазване на климата не бяха засегнати. Представителката на Зелените Щефи Лемке даде следната лаконична оценка: "Много шум за нищо".

Н. Веркхойзер, К. Цанев (ДВ)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6173 |08.09.2009 Повдигнати са обвиненията срещу Цветанов и Юруков . 0| 5567 |06.09.2009 Обвинение срещу притежателя на "Илинден" . 1| 4759 |05.09.2009 Британците признаха: Меграхи върнат срещу петрол . 15| 6633 |29.08.2009 Цигани скачат срещу заместник кмет, бил расист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads