Реклама / Ads
Frognews
0| 2678 |12.09.2018

ЕК с мерки за защита на изборите от външно влияние

.
По-голяма прозрачност на политическата реклама в интернет, налагане на наказания за незаконно използване на лични данни с цел влияние върху изборите. Това са част от мерките, които предлага Европейската комисия за защита на изборите в ЕС от външно влияние.

Някои неотдавнашни случаи показаха опасностите, които крие насочването на масови онлайн кампании за дезинформация към гражданите за дискредитиране на избори, отбелязва ЕК. Предполага се, че лични данни са били използвани незаконно. Нападенията срещу изборна инфраструктура и информационните системи на кампанията са хибридни заплахи, които налагат предприемането на действия, заключава комисията.

 

ЕК предлага държавите в ЕС да създадат национални мрежи за изборно сътрудничество, състоящи се от съответните власти (избирателни комисии и служби в областта на киберсигурността, защитата на данни и правоприлагането), и да определят звено за европейско сътрудничество. Това ще даде възможност за бързо откриване на възможните заплахи, обмен на данни и съгласувани действия.

 

С цел осигуряване на прозрабност на политическата реклама онлайн и определянето на целева аудитория, европейските и националните партии, фондации и организатори на кампании, трябва да предоставят данни за своите разходи за рекламни кампании в мрежата. Те трябва да посочват коя партия или политическа група за подкрепа стои зад онлайн политическата реклама. Когато тези принципи не се спазват, държавите трябва да налагат наказания на национално равнище.

 

Националните власти, политическите партии и медиите също трябва да вземат мерки за защита на своите мрежи и информационни системи от заплахи за киберсигурността на основата на насоките, разработени в групата за сътрудничество в областта на мрежовата и информационна сигурност, заедно с агенцията на ЕС за киберсигурност и ЕК.

 

Нарушителите ще бъдат санкционирани – глобите ще възлизат на пет процента от годишния бюджет на засегнатата европейска партия или фондация. Те ще бъдат прилагани от Орган за европейските политически партии и европейските политически фондации. Уличените в нарушение няма да могат да кандидатстват за финансиране от бюджета на ЕС през годината, в която са били наказани, цитира БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. БАБХ с мерки срещу африканска чума по свинете 0| 3244 |29.08.2018 . 50% от фирмите искат да отпадне защитата при уволнение на хората с увреждания 0| 3495 |24.08.2018 . САЩ предупреди Русия за намеса в изборите 4| 3500 |23.08.2018 . Гледат мерките за неотклонение на аверите на Очите 1| 2785 |09.08.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ