Реклама / Ads
8| 5374 |16.12.2015 НОВИНИ

Местан се озъби на ДСБ и Хр. Иванов за съдебната реформа

.
Лютви Местан
Оставката на правосъдния министър Христо Иванов и излизането на ДСБ в опозиция означава, че целта на конституционните поправки не е била радикална съдебна реформа, да се овладеят части от съдебната власт. Вие сте целяли да имате своя Филчев, но такъв какъвто си го бяхте планирали лабораторно преди години, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в речта си след гласуването на конституционните промени.
 
43-то Народно събрание прие възможните поправки в Конституцията, предвид на ограниченията на конституцията, заяви Местан. Алтерантивните предложения стоят отвъд онова, което Конституцията определя като изрични правомощия на Велико Народно събрание, напомни отново тезата си.

Той се обърна персонално към министър в оставка Христо Иванов и го критикува, че прилага двоен стандарт към съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. "Питам се ще приложите ли същия принцип спрямо колегията на прокурорите и следователите - ще кажете не, но го чувам всеки ден и на улицата, защото казвате, че има различни стандарти за устройство, несменяемост, независимост на съдиите и прокурорите. Да, различни са стандартите в Европа, предвид на тяхната различна функционалност в процеса", коментира Местан.

"Но кой задава стандартите и кой има право да ги променя. Няма универсални стандарти, няма и директива, те се задават от учредителя - той е заявил равнопоставеност на съдии,  прокурори и следователи и е казал, че промяната в статута им има пряко отношение към принципа на разделение на властите и на правова държава и не може Обикновено народно събрание да променя този статут", каза още лидерът на ДПС.

Той определи искането на Христо Иванов като болшевизъм като начин на мислене, който се проявява в своята дясна редакция. "Днес 43-то НС си свърши работата, идва ред на процесуалните закони и Закона за съдебната власт. Там се проявява истинската компетентност на един министър. За година и половина какво имаме реформаторско – едно голямо нищо. Ето това нищо трябва да бъде запълнено от новия министър на правосъдието", заяви още Местан.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4690 |15.12.2015 Прeмиерът разговарял с трима за поста на Хр. Иванов . 16| 4924 |14.12.2015 Кунева: Хр. Иванов не бе министър на Реформаторския блок . 35| 6768 |13.12.2015 Христо Иванов: За какво му е на Цацаров безконтролна власт?! . 11| 4540 |12.12.2015 Хр. Иванов: Извършва се реформа на властовата машина, ще има преразпределяне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads