Реклама / Ads
10| 10993 |24.08.2023 ИНТЕРВЮ

Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Русия вече няма нужда от ”Вагнер”, Путин иска да се завърне на картата чрез БРИКС

.
Евгений Пригожин е само част от цялостната чистка по върховете на руската армия и свързаните с тях военни структури. “Вагнер” изпълни своите задачи и Путин вече няма нужда от нея. Руският президент използва БРИКС, за да се върне на международната сцена и като желан партньор.
 

Това заяви пред ФрогНюз дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.


Ето и цялото интервю: 

Господин Керемедчиев, защо инцидентът с Евгений Пригожин се случва сега? Има ли символика с това, че падането на самолета се случва два месеца след опита за бунт?


Няма символика, но има много добре подготвени действия на руските служби, които изпълниха тази операция като по учебник. Тя започна още преди два месеца, в момента в който приключи опита за метеж на Пригожин. 


Той тогава бе убеден да замине за Беларус, “Вагнер” бе разделена на две - част от армията остана в Беларус, а друга замина за Африка, за да подпомага превратите, които се случваха един след друг там, а самият Пригожин замина, за да подкрепи вагнеровци. 


През тези два месеца всъщност Кремъл даваше индикации на Пригожин, че му се е разминало, че няма опасност за живота му. Всъщност той свали гарда и се чувствал в безопасност. Действията му показват, че той не се е притеснявал за живота си. 


Пригожин и Уткин (неговата дясна ръка) са пътували в един самолет - нещо, което те не правят по принцип, защото ако загинат, това би обезглавило “Вагнер”. Това показва, че явно Пригожин е смятал, че няма заплаха за живота му и бъдещето на частната армия. Тези действия бяха много целенасочени, преднамерени. Единственият знак, който трябваше да проследим, бе изказването на Путин преди два месеца, който нарече Пригожин предател. 


В руския език тази дума е с много силно значение и много малко хора са обявявани за такива, особено от Путин. Нито един от тях не е доживял до дълбоки старини. Да, имаше леки индикации, но това е много добре планирана, организирана и успешна операция от руските служби. 

ФСБ ли подозирате зад това покушение? 


Руските служби, но все пак те не действат без знанието и указанията от най-високо ниво. 

Каква е ролята на Пригожин в руското общество като цяло? 

 

Той е много противоречива личност, но бе умело използван от Путин през последните години - първо в Сирия, където “Вагнер” постигна значителни успехи, подпомагайки частите на Асад, след това в Либия, където участваха в конфликта между враждуващите фракции, в Африка, където имат важна роля за налагане на руското влияние в региона. “Вагнер” имаше водеща роля в офанзивата на руската армия в Украйна и най-вече завземането на Бахмут. 


Пригожин беше използван умело от Путин за няколко цели. Освен военни, става дума и за вътрешнопартийни цели. С него Путин успя да се разправи с голяма част от инакомислещия генералитет. В деня, в който Пригожин беше убит, излезе заповедта за уволнението на ген. Суровикин (така нареченият генерал “Армагедон”, който се прочу с жестокостта си в Сирия)  Суровикин е един от висшите командващи на руската армия и бе уволнен със секретен указ на президента, който не бе обявен за публиката. Суровикин също изчезна. 


Пригожин е само част от тази цялостна чистка по върховете на руската армия и свързаните с тях военни структури. “Вагнер” изпълни своите задачи и повече Путин вече няма нужда от нея. Вижда се, че в Украйна “Вагнер” бяха използвани предимно за настъпателни действия. В момента ситуацията е обратната - Русия се защитава и окопава. В Африка вече промените се случиха и новите правителства трябва да подпишат с основните власти на Русия и “Вагнер” вече не е необходима и ще спре да съществува.


Показателно е, че в момента, в който излезе информацията за сваления самолет на “Пригожин” казармите, в които са настанени частите на “Вагнер” в Беларус, са били обкръжени от властите в страната и са прекъснати всички комуникации с външния свят. Путин си връща пълния контрол върху всички оръжейни формирования. 

Защо към момента Путин мълчи за инцидента? Няма все още официален коментар от Кремъл. 


Според мен няма и да има. Нека не забравяме, че Путин има историята на разузнавач. Путин не е човек, който се хвали или коментира тези действия, а те говорят повече от думите. Това, че той все пак излезе преди два месеца като слаб главнокомандващ на въоръжените сили и слаб ръководител на държавата заради метежа, той бързо се върна в съзнанието на обикновените руснаци като човекът, който държи контрола. 

Какво очаквате като резултат от форума БРИКС? Путин говори за присъствието на Русия в Африка, но то как ще продължи, след като “Вагнер” има много основна роля там. 


Не очаквах чудеса от БРИКС, защото те имат дълъг път пред себе си. Държавите-членки представляват едва 24% от световния БВП, за разлика от страните от Г-7, които представляват 42%. Общото желание за намаляване на влиянието на американския долар в световната търговия е също една много дългосрочна идея, защото 80% от световните вложения са или в долари, или в евро. Установяването на такава хегемония би било много трудно. Видя се и основният сблъсък на Китай с Индия, които имат изцяло различен поглед за развитието на БРИКС - Китай и Русия искат той да се разшири, за да се противопостави икономически и политически на САЩ и държавите от Г-7 през държави като Беларус, Венецуела и Иран - директна конфронтация със САЩ. Индия смята, че трябва да се развие БАнката за развитие към БРИКС и да се приемат страни като Саудитска арабия и ОАЕ. 


Путин използва БРИКС, за да се върне на международната сцена и като желан партньор. Основните противоречия обаче са между Индия и Китай за икономическа хегемония на Изток. 


интервю на Георги Камарашев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 7381 |23.08.2023 Любомир Аламанов за ФрогНюз: Радев играе на все по-свиващия се терен на псевдо-патриотизма, обслужващ кремълския диктатор . 30| 7529 |22.08.2023 Кремена Кунева за ФрогНюз: Най-лесно се управлява общество, което не е заедно . 12| 8461 |18.08.2023 Проф. Радулов за ФрогНюз: Криминалният свят чака. Ако видят, че държавата е безпомощна, много скоро ще последват убийства . 8| 9949 |17.08.2023 Пламен Каменов за ФрогНюз: Борисов мълчи, защото знае твърде много

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads