Реклама / Ads
0| 44174 |23.05.2022 НОВИНИ

Милен Велчев за руския газ: Няма да се учудя, ако получим същите инструкции от ЕК, каквито са получили Италия и Германия

.
Милен Велчев Източник: стопкадър, bTV
Въобще няма да се учудя, ако получим същите инструкции от Европейската комисия, каквито са получили Италия и Германия. Така бившият финансов министър Милен Велчев коментира в ефира на bTV доставките на руски газ.
 

„Най-вероятното Европейската комисия ще каже, че е окей да се отварят сметки в рубли стига сделката да се счита за приключена, когато плащането бъде направено в евро и ако това е приемливо от руска гледна точка в случая с Италия и Германия, няма причина да не бъде приемливо в случая с България“, смята той.

 

„Директни санкции върху газа не са въведени от Европейския съюз. Русия е тази, която спря доставките на газ за България, Финландия и Полша, защото ние отказахме да плащаме в рубли. По-скоро може би ние трябваше да си напишем по-добре домашното“, отбеляза Велчев.

 

По думите му не е проблем да си доставяме природен газ от другаде, но въпросът е на каква цена. Европа може да се освободи от необходимостта от руски газ, но с цената на повече инвестиции и вероятно по-голяма цена и то не от днес за утре.

 

„Санкциите имат негативен ефект и за двете страни. Европа е основен пазар за руския газ, Москва ще пострада повече от спирането на тези доставки, но и Европа няма да остане незасегната“, каза още Милен Велчев.

 

По въпроса за руския нефт бившият финансов министър посочи, че вярва на специалистите, според които рафинерията в Бургас може да преработва и друг петрол, а дори и да трябва време да се пренастрои, това няма да се усети, защото вносът на горива ще покрият търсенето.

 

Антикризисните мерки той коментира така: „Въпросът е как са насочени. Едно е да достигнат до хората в нужда, а те не са повечето хора в обществото, а друго е да стреляш с топ по врабчета – да разхвърляш пари на всички и по-голямата помощ да достигнат до именно до тези, които реално нямат нужда. Изразходват „безсмислено ресурси, които могат да бъдат насочени по- правилно и да имат по-добър ефект“.

 

Според него нулевата ставка на ДДС за хляба също облагодетелства богатите, защото те купуват по-скъп хляб.

 

„Свикнахме с това клише, че видите ли инфлацията била привнесена. Частично тя започна не в България, започна в Европа, започва в света, но не случайно всеки месец българските показатели са двойно по-високи, отколкото в Еврозоната“, каза още Велчев.

 

Според него еврото трябва да бъде въведено и като средство срещу голямата инфлация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3589 |21.05.2022 Германия и Италия не се отказват от руския газ. Откриха сметки в рубли . 0| 3675 |17.05.2022 Словакия ще плаща за руския газ в евро, твърди министърът на икономиката . 0| 5761 |17.05.2022 ”Ханделсблат”: Защо България се справя толкова добре без руския газ? . 0| 3335 |17.05.2022 Путин: Някои европейски страни не могат напълно да се „откажат“ от руския петрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads