Реклама / Ads
0| 2959 |22.08.2022 НОВИНИ

Мими Виткова: Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната

.
Д-р Мими Виткова
Това, че сме в тежък дисбаланс, с превес във финансирането на болничната помощ, е очеваден факт. Това се случи на базата на абсолютно немотивираното разрастване на болничната помощ, строителството на нови и нови болници, предимно частни.
 

Този коментар направи пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

 

"Ние влязохме в осигурителната система с брой на болнични легла, по-висок от средния за Европа и въпреки това продължавахме да строим. Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната. И след като извънболничната помощ е 90% приватизирана, сега вървим към същия процент в болничната помощ. По какъв път вървим? Проблемът не е в наливане на пари в профилактика и извънболнична помощ, а как сме организирали медицинското обслужване", обясни тя. .

 

Виткова е на мнение, че "на практика ние заменихме медицината с пари".

"Увеличението на цените някои клинични пътеки поставя отново на дневен ред проблема за остойностяването на здравните услуги. След като нямаш цялостно остойностяване, за да ти е ясно кое колко струва, видно е, когато се нададе вой за тежък дефицит в някоя клинична пътека, тогава се акцентира вниманието само върху нея, а какво е състоянието в останалите, не е ясно."

 

 

 

"Трябва да остойностим всичко, което се плаща с парите за здравеопазване. Не е възможно да не знаеш. И всички цени на клиничните пътеки са образувани ей така, казано грубо, гледайки в тавана", заяви Виткова.

Бившият здравен министър акцентира и върху възнагражденията на работещите в здравната система и тежките диспропорции там.

"Докато не се откъсне трудът на работещите в системата от оборота на даденото лечебно заведение, справедливост няма да има", категорична е Мими Виткова.

В системата контролът е нулев, смята д-р Виткова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9390 |04.04.2022 „Ние ви наблюдаваме“: Ръководителят на Роскосмос „поздрави“ НАТО за деня на основаването му . 2| 3109 |24.01.2022 Д-р Виткова: България вече е във фазата на Омикрон . 19| 3238 |10.01.2022 Д-р Виткова: Българите не са антиваксъри, но четат фалшиви новини и вярват на заблуди . 7| 3424 |09.11.2021 Проф. Михаил Неделчев: Наблюдаваме феномени на деструкцията и на разпада през последната година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads