Реклама / Ads
41| 5901 |22.07.2013 НОВИНИ

Минчо Спасов: Плевнелиев да поддържа пълна прозрачност за офшорките

.
Това посъветва президента депутатът от 40-то Народно събрание Минчо Спасов по ТV7. това той направи във връзка с информацията за нова офшорна схема около държавния глава Росен Плевнелиев. Този път тя е свързана с Иво Прокопиев, неговото дружество "Каолин" и две кипърски фирми.
 

Според сметките заради схемата от България към островната държава са изтекли около 7 млн. лв. Може ли да бъде пресечена порочната практика с заобикалянето на закона посредством офшорки? По темата разговаряхме с Минчо Спасов, бивш депутат от 40-то Народно събрание.

 Спасов обясни, че съществуват три основни цели, заради които се създават офшорни фирми: търсене на анонимност, отдалечаване от собствеността, за да се избегне изнудване и криене на данъци.

 Спасов обясни, че има раздвижване по въпроса с офшорките в световен мащаб, тъй като една от най-добре развиващите се икономики – тази на САЩ - също губи милиарди годишно от такива схеми. Американските служби добиха достъп до банковата тайна в островните държави, смятани за данъчен рай. Единствената защитена зона към момента е Хонконг, поради което да регистрираш офшорка в Китай към момента е два пъти по-скъпо.

 Президентът Плевнелиев насочи вниманието, след като беше запитан за неговите офшорни фирми, към фирмата, която трябва да придобие пенсионноосигурително дружество "Доверие". По този повод гостът ни коментира, че подобни фирми, които боравят с публични средства, трябва да бъдат щателно проверявани от Комисията за финансов надзор и финансовото разузнаване на ДАНС.

 Наказателният кодекс предвижда преследване на лице, което в продължение на две седмици не си обслужва сметките и не обяви това в Търговския регистър, обясни още Спасов по отношение на мерките, които предвижда закона у нас за справяне с данъчните измами. По неговите думи обаче този текст на практика не се прилага, тъй като голяма част от бизнеса у нас ще се окаже обект на преследване. Според Спасов адекватното решение на проблема ще дойде със затягане на контрола.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 5426 |20.07.2013 Р. Плевнелиев възмутен от прокуратурата за „онова” тефтерче . 49| 5760 |18.07.2013 Сидеров се заема със сигнал за корупция срещу Плевнелиев . 22| 5059 |17.07.2013 Плевнелиев иска преписката на комисията на Златанов да бъде публикувана . 103| 9934 |15.07.2013 Плевнелиев: Назначението на човек на Ал. Петров в МС е скандал!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads