Реклама / Ads
4| 2961 |30.11.2021 НОВИНИ

Минеков сезира прокуратурата за незаконен тунел под Римския стадион в Пловдив

.
Източник: bTV
Тунел се появи под римския стадион в Пловдив. Оказа се, че прокарването му е станало в пълно нарушение на Закона за културното наследство, а освен това са застрашени и основите на къщите в района. Извършени бяха обстойни проверки от Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерството на културата. Ведомството ще сезира и прокуратурата.
 

Тунелите бяха открити преди няколко дни и то на метри от Римския стадион в града под тепетата. Лабиринтите са открити от собствениците на няколко имота в центъра на Пловдив като твърденията са, че извършителят е техен съсед с иманярски подбуди. Собствениците на жилища в сградите на улица „Отец Паисий“ №5 са подавали многократно сигнали до институциите, предават от bTV. Самият мъж обаче отрича да има общо с тунелите и заявява, че слиза под земята, но за да извършва укрепителни действия. 

 

До момента е безспорно, че извършителите на деянието нямат необходимата съгласувана от Министерството на културата документация. По закон освен това всякакви изкопни действия трябва да бъдат под надзора на археолози, което не е направено, показва и проверката на Министерството на културата. 

 

Министерството на културата извършва и спешна проверка. Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" ще извърши подробна проверка на обекта с комисия, в която ще има отново представител и на Регионалния археологически музей в Пловдив. Втората проверка има за цел да установи какви и колко точно на брой нарушения на Закона за културното наследство и други нормативни актове са били направени.

 

След приключването и на втората проверка до дни, при която ще бъдат описани всички извършени нарушения, Министерството на културата ще сезира Прокуратурата за извършване на процесуално-следствени действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3616 |29.11.2021 Спецпрокуратурата отказа да образува проверка срещу Гешев по сигнал на Рашков . 8| 3521 |29.11.2021 КПКОНПИ е изпратила документите за Кирил Петков на спецпрокуратурата . 11| 4240 |29.11.2021 Спецпрокуратурата чака документи от КПКОНПИ за Кирил Петков като министър . 17| 5670 |26.11.2021 Бойко Рашков се оплака пред евродепутати: Гешев смята МВР за поделение на прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads